Türkiye'nin sahip çıktığı Cemaat-i İslami nedir? Lideri neden asıldı?

Cemaat-i İslami lideri Rahman Nizami'nin idam edilmesi Türkiye'nin tepkisine sebep oldu. Türkiye uzun süredir Cemaat-i İslami'ye sahip çıkıyor. Cemaat-i İslami ise milyonlarca insanı öldürmesiyle biliniyor.

Tulga Buğra Işık

Bangladeşli örgüt Cemaat-i İslami, milyonlarca sivili öldürmesi, çok sayıda savaş suçu işlemesiyle biliniyor. Cemaat-i İslami lideri Rahman Nizami'nin idamı Türkiye'nin tepkisini çekerken, son olarak idama karşılık Bangladeş kınandı ve büyükelçi çağrıldı.

Bangladeş'in 1971 yılındaki bağımsızlık savaşında çok sayıda yazar, doktor, öğretim görevlisi ve bağımsızlık yanlısı kişiye suikast düzenleyen örgütün, 1971 yılında 400 bin kadına tecavüz ettiği de biliniyor.

BANGLADEŞ BAĞIMSIZLIK SAVAŞINDA NE OLDU?
Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmak istemesi üzerine, ABD destekli Pakistan ordusu, Cemaat-i İslami'nin de yardımıyla Bangladeş'in bağımsızlığını engellemek istedi.

1971 yılında askeri yönetim ilan eden Pakistan, sosyalist ve laik Bangladeş Avami Birliği'nin kazandığı 1970 seçimlerini geçersiz ilan etti ve başbakan Mucibur Rahman'ı tutukladı.

İslami çeteleri destekleyen Pakistan ordusunun baskısı sebebiyle 10 milyon kişi Hindistan'a kaçarken, 30 milyon kişi evinden oldu.

26 Mart 1971'de başlayan bağımsızlık savaşı, 16 Aralık 1971'de sona erdi ve Bangladeş'in ilanıyla sonuçlandı. Ancak Cemaat-i İslami başta olmak üzere benzer cihatçı yapılanmaların cinayetleri son bulmadı. Mucibur Rahman 1975'de suikasta uğradı. 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne karşı bölgede siyasal İslamı desteklemekte olan ABD de, milyonlarca sivilin öldürülmesine ve tecavüzlere göz yumdu.

BANGLADEŞ'TE BUGÜN NE OLUYOR?
Bangladeş'te yapılan son seçimleri de %79.14 gibi ezici bir çoğunlukla laiklik yanlısı Avami Birliği kazandı. Ancak ülkede çok sayıda cihatçı yapılanmanın faaliyetini sürdürdüğü biliniyor.

Dışarıdan siyasi ve maddi destek alan bu yapılanmalar, Bangladeş'te çok sayıda laiklik yanlısını öldürmeye devam ediyor.

Bu yapılanmalarla mücadele etmeye çalışan Bangladeş, idam gibi yöntemlere başvuruyor. Son olarak idam edilen Cemaat-i İslami lideri Nizami de tecavüz, cinayet ve işkencenin de dahil olduğu çeşitli savaş suçlarından suçlu bulunarak asıldı.

Türkiye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere pek çok ülkeyse Cemaat-i İslami ve benzeri cihatçı örgütleri "mağdur" gibi göstermeye çalışıyor.