Ordudan Lazkiye'de büyük operasyon: El Kaide'nin savunma hatları çöküyor

Suriye ordusu ve yerel milisler, stratejik Halep-Lazkiye otoyolunu temizlemek için Türkmen Dağı'ndaki cihatçılara yönelik büyük bir operasyon başlattı. Operasyona Rusya da havadan destek veriyor.

Dış Haberler

Suriye ordusu, özellikle Türkiye ile bağlantılı cihatçı çetelerin bulunduğu Lazkiye kırsalında büyük bir operasyon başlattı.

Orduya yerel savunma kuvvetleri, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi (SSNP) milisleri ve Mukaveme Suri destek veriyor. Rusya ise havadan bombardıman yapıyor.

İlk olarak Tel Ziveky'taki ÖSO'ya bağlı "1. Sahil Tugayı" ve El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin mevzilerine saldıran odu burayı hızla ele geçirdi.

Hemen ardından yine aynı grupların elindeki 482. Tepe ve 1112. Tepe'ye yönelen ordu ve müttefikleri, yoğun çatışmaların ardından tepeleri ele geçirdi. Çeteler Türkiye sınırına doğru çekildi.

Burada durmayan ordu, Nebi Yunus Dağı'na yönelerek, Ğanime'de El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam ve Liva Sukur el-Gab'a karşı ilerleme kaydetti.

Ordunun güney Halep'teki ilerleyişi nedeniyle, Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi gibi gruplar Lazkiye'den bölgeye acil takviye çağrısı yapmıştı. Şimdi aynı gruplar Lazkiye için çağrı yapıyor.

Ordunun kuzeye doğru genişleyen Lazkiye operasyonu ile cihatçılar Türkiye sınırına doğru sürülüyor.

AKP bağlantılı Twitter cihatçıları ise, "TürkmenDağındaKatliamVar" hashtag'i ile operasyonun Türkmenlere karşı yapıldığı izlenimi uyandırmaya çalışıyor. Oysa Nusra Cephesi, Türkmen Dağı'nda çatışmalardan videolar yayımlıyor.

Ayrıca, Lazkiye kırsalında çok sayıda "Türkmen ya da Suriyeli" olmayan cihatçı bulunuyor. Örneğin Hareket Şam el-İslam Faslı cihatçılaradn oluşuyor. Lazkiye'nin İdlib'e yakın kırsalına, özellikle Orta ve Uzak Asya'dan gelen El Kaide bağlantılı cihatçılar, aileleriyle birlikte yerleştiriliyorlar.

Bölgede MİT destekli Türkmen grupları da bulunuyor. Sultan Selim Tugayı gibi "Türkmen" çeteler, Alevi köylerini basmalarıyla ünlüydü ve MİT'ten destek alıyordu.

Yine MİT destekli Adil Örli, Heysem Topalca gibi karanlık şahsiyetler, Keseb'de Ermenilere saldırı, Lazkiye'deki Alevi katliamı gibi olaylarda cihatçılara verdikleri "hizmet" ile biliniyor.