NATO toplantısında Türkiye Rusya'yı eleştirdi, NATO genişlemeli dedi

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen NATO toplantısında, Türkiye yetkililerinin Rusya'nın bölgedeki politikalarını şikayet ettiği ve NATO'nun genişlemesini talep ettiği açıklandı.

Dış Haberler

Geçtiğimiz hafta Antalya'da NATO yetkilileri toplanmışlardı. Tolantıda Türkiye yetkililerinin NATO'ya dair memnuniyetlerini belirttikleri söylenirken, birliğin genişlemesinden yana oldukları da belirtildi.

Toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Çavuşoğlu'nun Rusya'nın bölgedeki politikalarını eleştirdiği söylenirken, "Ukrayna, Kırım, Gürcistan" da izlenen politikalarının kabul edilemez olduğunu belirttiği aktarıldı.

Türkiye'nin Rusya ve Batı arasında "yapıcı rol" üstlenmek istediği de söylenirken, Çavuşoğlu'nun NATO'nun genişlemesini istediği de vurgulandı.

NATO'ya aday ülkeler olan Karadağ, Bosna Herkes, Makedonya ve Gürcistan'ın 2016 zirvesinde birliğe alınmasını isteyen Türkiye'nin Rusya'nın tepkisini çektiği de söyleniyor.

Rusya, özellikle Gürcistan'ın üyeliğine karşı çıkarken, Gürcistan'ın NATO üyesi olmasının gerçekçi olmadığını düşündüğü belirtiliyor.

Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine desteğinin "sıradışı" olduğunu belirten uzmanlar, NATO ve Türkiye arasındaki bağların Türkiye Çin'den savunma sistemleri almaya çalıştığından beri gergin olduğunu da vurguluyor.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin, Rusya Türkiye üzerinden doğal gaz hattı geçirmeyi planladığından beri iyi olduğu düşünülürken, Türkiye'nin NATO yanlısı açıklamalarının şaşırtıcı olduğu da söyleniyor.