Kolombiya ordusu ‘başarılı’ görünmek için binlerce sivili katletti

İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayınlanan bir rapor Kolombiya ordusunun kendisini “başarılı” göstermek için binlerce sivili katledip kayıtlara “isyancı” diye geçirdiğini ortaya çıkardı.

Dış Haberler

İnsan Hakları Gözlemevi’nin (HRW) hazırladığı kapsamlı bir rapor, Kolombiya hükümetinin Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'ne (FARC) karşı savaşta “ilerleme kaydediyormuş” gibi görünmek için binlerce masum sivili katlettiğini ortaya koydu.

95 sayfalık rapora göre Kolombiya yönetiminin onayıyla ordu tarafından 3,000 civarında sivil yargısız infaza kurban giderken, kayıtlara “isyancı” olarak geçirildi. Böylece yönetimin FARC’a karşı savaşta “başarılı” olduğu izlenimi yaratılmaya çalışıldı.

Rapor yalnızca 2002 ve 2008 yılları arasındaki sivil katliamının bilançosunu açığa çıkarırken, onlarca yıldır süren iç savaş sırasında benzer gerekçelerle katledilen sivillerin toplam sayısı bilinmiyor.

HRW ayrıca ordunun üst düzey komutasından birçok ismin de bu katliamlardan haberdar olduğunu tanıklıklarla ortaya koydu.

Şu ana dek yüzlerce düşük rütbeli askerin Kolombiya’daki sivil katliamı nedeniyle ceza aldığına dikkat çeken HRW komutanlar arasında neredeyse hiç kimsenin benzer suçlardan ceza almadığını hatırlattı.

Kolombiya ordusuyla FARC arasındaki savaş 1960’ların ortalarında başladı. Taraflar arasında bir süredir devam eden barış müzakereleri nihai amacına oluşursa, Kolombiya Kongresi ciddi savaş suçları işleyen kişilere dönük soruşturma başlatma yetkisini koruyacak.