Hamas, FKÖ'ye katılmayı planlıyor

Hamas'taki liderlik değişiminden sonra, örgütün yeni bir "siyasi gündem" belirleyeceği söyleniyor. FKÖ'ye katılmak ve "Judaizm ile Siyonizmi birbirinden ayırmak" da bu gündemler arasında yer alıyor.

Dış Haberler

Gazze'yi yöneten Filistinli örgüt Hamas'ta liderlik değişiminden sonra yeni bir "siyasi gündem" belirleneceği belirtiliyor.

Ma'an News'in haberine göre, Yahya Sinvar'ın geçen ay Hamas Siyasi Bürosu liderliğine seçilmesinin ardından, tüm örgütün liderliği konusunda gizli oylamalar yapılıyor.

Örgütün önderliği Mart syounda belli olacak ve Nisan ayında da kamuoyuna duyurulacak.

Hamas yetkilisi Ahmed Yusif'e göre, örgütün yeni siyasi ajandasında "pozitif değişiklikler" yer alacak. Bu değişiklikler arasında direnişe bakış, Filistin devleti konusundaki tutum, uluslararası varlıklar, Arap ve İslam ülkelerine bakış, Hıristiyan Filistinliler ve "Judaizm ile Siyonizmin birbirinden ayrıştırılması" da yer alıyor.

Yusif'e göre Hamas, başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletini kabul edecek. Ancak örgüt, İsrail'i tanımamayı sürdürecek ve Filistin topraklarını İsrail'e vermeyi reddetmeye devam edecek.

Bunun Hamas'ın güncel çizgisiyle olan farklılığı ise merak konusu. Çünkü daha önce Halid Meşal, İsrail'le uzun süreli bir ateşkese ve 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletine yeşil ışık yaktıklarını söylemişti.

Hıristiyan Filistinlilerin de Filistin'in ayrılmaz bir "ulusal parçası" olduğunu söyleyen Yusif, Hıristiyanların da Müslüman Filistinlilerle aynı ödev ve haklara sahip olduğunu vurguladı.

Yusif, yeni siyasi gündemin, Filistin'deki direnişin Yahudilere karşı değil, siyonist İsrail'e karşı bir direniş olduğunu vurgulayacağını da sözlerine ekledi.

Yine Halid Meşal daha önce, Filistinlilerin İsraillilere "Yahudi" oldukları için değil, İsrail Filistinlileri ezdiği için direndiklerini söylemişti.

Öte yandan Yusif, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilgili olarak da konuştu. FKÖ'nün Filistin halkının "yegâne temsilcisi" olarak değerlendirildiğini ve örgütün 100 ülke tarafından tanındığını belirten Hamas yetkilisi, Hamas'ın uluslararası meşruiyet elde etmek için FKÖ'ye girebileceğini kaydetti.

Ancak Yusif, Hamas'ın tavrının, FKÖ'nün "korunması ve geliştirilmesi" yönünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Hamas yetkilisi, örgütün silahlı ve barışçıl direnişten de vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Yusif, Hamas'ın uluslararası İslamcı örgütlerle örgütsel ya da yönetsel bir bağa sahip olmadığını, bu örgütlerle yalnızca Filistin davasına destek için temas kurduklarını savundu.