Bloomberg: F-35'in Türkiye sorunu var, bazı parçalar sadece oradan alınıyor

ABD Kongresi, Türkiye'ye F-35 satışının engellenmesine sebep olacak bir karar aldı. Karara rağmen Türkiye'nin F-35'in üretici ortaklarından Türkiye'nin uçağın temel parçalarını ürettiği ve bunun sorunlara yol açabileceği aktarılıyor.

Dış Haberler

Ağustos ayında ABD Kongresi Türkiye'ye F-35 satılmasını engelleyebilecek bir karar aldı. Kararın en büyük sebebi Türkiye'nin Rusya'ya ait S-400 hava savunma sistemini satın alması olarak gösteriliyor.

Bloomberg'in aktardığına göre Türkiye'ye F-35 satmama kararı sorunlara yol açabilir. Türkiye'nin hava aracı üretiminde "küresel bir lider" olduğunu belirten Bloomberg, 10 Türk şirketin F-35'ler için 12 milyar dolarlık parça ürettiğini belirtiyor.

'KİMİ PARÇALARIN ÜRETİLDİĞİ TEK YER TÜRKİYE'

Habere göre bunların bir kısmı uçağın merkez gövdesi, iniş takımı ve kokpite ait kilit parçalar. Bloomberg, bunların bir kısmının dünyada satın alınabildiği tek yerin Türkiye olduğunu bildiriyor. 

Northrop Grunman ile birlikte TAI'nin uçağın kilit parçalarını ürettiğini dile getiren Bloomberg, uçağın Türkiye'ye satışının durması durumunda tedarik zincirinin zarar göreceğini kaydediyor.

'MATTİS RAPORUNU SUNANA KADAR DEĞİŞİM YOK'

ABD'nin Türkiye'ye F-35 satmasına ilişkin programda ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in rapor iletmesine kadar değişiklik olmayacağı söyleniyor.

ABD Kongresi tarafından alınan karar yalnızca tavsiye niteliğinde. Bu kararın ardından ABD'nin satışı engellemek için adım atması gündeme geldi.