Almanya'nın Erfurt kentinde cami tartışması kızışıyor

Almanya'nın Erfurt kentinde yapılacak camiye dair tartışmalar sürüyor. Caminin inşasına AfD ve PEGIDA taraftarları karşı çıkıyor.

Dış Haberler

Almanya'nın Thüringen eyaletinin Erfurt kentinde inşa edilmesi planlanan cami tartışması kızışıyor.  Çarşamba akşamı Erfurt Kathedrali'nin önünde toplanan yüzlerce sağ parti AfD (Almanya için Alternatif) ve PEGİDA (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) taraftarı, ''Bizim ülkemiz, bizim kültürümüz, bizim kararımız'' sloganları eşliğinde tasarlanan cami inşaatına karşı gösteri yaptılar.

'İSLAM? HAYIR, ALMAYALIM!'
Der Spiegel'in haberine göre, 700 civarında olduğu ve ellerindeki dövizlerde ''İslam? Hayır, almayalım!'' yazan göstericilere karşı, 200 civarında karşı göstericinin toplandığı bildirildi.

Kısa süre içinde Almanya'nın üçüncü büyük partisi konumuna ulaşan sağcı AfD partisinin Thürigen Eyalet Sözcüsü Björn Höcke, PEGİDA ile ''omuz omuza'' hareket ettiklerini söyleyerek, PEGİDA'nın kendileri açısından ''yol açıcı bir toplumsal hareket'' olduğunu iddia ettiği Der Spiegel röpartajında, ''İslam'ın bir memleketi var ama bu memeleket ne Erfurt'tur ne de Almanya'' ifadelerine yer verdi.

Siyasi gözlemciler, AfD'nin islamofobi üzerinden oyunu artırma stratejisine, sığınmacı karşıtı politikasından sonra daha da ağırlık vereceğini belirtiyorlar.

Diğer yandan, Erfurt'daki cami inşaatının yürütülmesin projesinini yürüten çoğunluğu Pakistan kökenli Ahmediyya Müslim Gemeinde'nin (AMJ) Almanya çapında 45 bin taraftarı olan, Hessen ve Hamburg eyaletlerinde de örgütlü bir İslamcı grup olduğu bildiriliyor.