ABD destekli muhalfiler, İdlib'de El Kaide ile birlikte savaşıyor

El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, İdlib'deki ordu üslerine saldırdı. Nusra bu saldırılarda ABD yapımı TOW füzelerini kullanırken, ABD'nin desteklediği ÖSO çeteleri de Nusra'ya destek verdi.

Dış Haberler

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, İdlib'deki Suriye ordusuna ait üslere büyük bir saldırı dalgası başlattı.

Vadi el-Deyf ve El Hamidiye'deki askeri üslere yapılan saldırılara Ahrar'uş Şam ve Cund'ül Aksa da katıldı.

Muhaliflere yakın kaynaklar, saldırıların ardından iki üste bulunan bin kadar askerden yalnızca 500'ünün Hama'ya ulaşabildiğini iddia etti. ÖSO bağlantılı bir kaynak, çatışmalarda 350 askerin hayatını kaybettiğini, 200'ünün ise esir alındığını öne sürdü.

Bir Ahrar'uş Şam komutanı, çatışmaların geçen Perşembe günü 40 noktaya saldırıyla başladığını, ordu birliklerinin ilk önce Mar Hatat ve Bseda'ya çekildiğini, ancak devam eden saldırı nedeniyle Halep-Hama otoyolu civarındaki açık çöle doğu kaçtıklarını iddia etti. Ahrar'uş Şam'cıya göre, burada askerler ya öldürüldü ya da esir alındı.

McClatchy DC'ye konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kaynakları, geri çekilen askeri birliklere Fursan el-Hak ve 13. Tümen isimli çetelerin saldırdığını açıkladı. Bu çeteler, ABD'den aldıkları TOW füzeleri ile askerlere saldırdı.

Nusra Cephesi de, daha önce İdlib'de yenilgiye uğrattığı ABD destekli Hareket Hazm ve Suriye Devrimcileri Cephesi'nden aldığı ABD yapımı TOW füzelerini kullandı. TOW'lar yüzünden çok sayıda ordu tankının imha edildiği iddia edildi.

Çeteler, Halep-Hama yolunu açmayı ve Marat el-Numan'a ulaşmayı planladıklarını açıkladı.