Türkiye'den Bakü'ye bayrak notası

Dün Bakü'deki Türk anıtında bulunan Türk bayrağının indirilmesinin ardından bugün de Türkiye Büyükelçiliği'ne ait bir binadaki bayrak kaldırıldı. Türkiye bunun üzerine Azerbaycan'a nota verdi.

Türkiye'nin Ermenistan'la protokol imzalamasının ve ardından Bursa'da oynanan futbol maçına FIFA kararı ile Azerbaycan bayraklarının alınmaması üzerine Azerbaycan'da patlak veren bayrak krizi tırmanıyor.

Bu sabah Bakü'deki Türkiye Büyükelçiliği'ne ait Din Müşavirliği binası önündeki Türk bayrağı, sivil Azeri yetkililerce kaldırıldı. Dün de, Bakü'deki Türk Askerleri Anıtı'ndaki Türk bayrakları indirilmişti.

Bu olayın ardından Ankara, Türk bayraklarının indirilmesiyle ilgili olarak Azerbaycan’a nota verdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Eşhan Poluhov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nce sunulan notaya yanıt hazırladıklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev önceki gün yaptığı açıklama ile Türkiye'ye piyasa fiyatının çok altında gaz verdiklerini belirtmiş ve artık bunu devam ettiremeyeceklerini ima etmişti. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Geriye dönük fiyat farkını öderiz" diyerek rest çekmişti. Devlet Bakanı Egemen Bağış da, "Biz Azerbaycan’a KKTC’yi tanımadı diye tavır yaptık mı?" diye konuşmuştu.

Bu sabah ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaptığı, ''Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde zafiyet varmış gibi bir görüntünün yanlışlığı konusunda görüş birliğinin teyit edildiği'' ve ''zorlu bir süreçten geçerken ortaya çıkan bazı duygusal tepkilerin yol açtığı yanlış anlama ve algıların giderildiği'' bildirilmişti.
(soL - Haber Merkezi)