Türkiye ve Rusya’dan ortak deklarasyon

Moskova’da resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, iki ülke adına ortak bir deklarasyona imza attılar.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmesi sonrasında Rusya'yla Türkiye arasında ortak deklarasyon imzalandı. İki lider, deklarasyonun iki ülkenin ilişkileri açısından yeni aşamayı ifade ettiğini söylediler.

Rus Ria Novosti ajansının aktardığına göre, Kremlin'den bir kaynak "Bu, ikili işbirliğinin başarılarını ortaya koyan ve bunları geliştirmek üzere yeni ödevler belirleyen bir belge" değerlendirmesinde bulundu.

Deklarasyonda, iki ülke Güney Kafkaslar'daki çatışmaları sona erdirebilmek üzere derhal etkili önlemler almak konusunda anlaştılar. Ancak bunun nasıl olacağı konusunda herhangi bir öngörü yok, zira Gürcistan'daki savaş sırasında Türkiye ABD-Gürcistan çizgisinde tavır almış, Rusya'yla ilişkiler de gerilmişti.

Deklarasyonda, ortak savunmayla ilgili olarak "İki ülke arasında savunma işbirliğinin yakıcı başlıklarında uzlaşmaya varmak, bu alanda daha geniş bir işbirliği için olanakların önünü açacaktır" deniliyor.

Cumhurbaşkanı Gül, halihazırda 30 milyar doları geçmiş olan ticaret hacminin yakında 50 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi. Gül, bunun iki ulusun da çıkarına olduğunu belirtti. Gül ayrıca "Ziyaretim iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacaktır" yorumunda bulundu.