Türkiye Afganistan'a asker göndermiyor mu?

Türkiye Afganistan Ordusu'nun eğitimi için bu ülkeye 60 eğitim subayı gönderecek. Muharip asker gönderilmeyeceğini belirten hükümet yetkililerinin açıklamaları ise "asker göndermeyeceğiz" şeklinde yansıtılıyor.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın 3'te 2'si Taliban'ın kontrolüne geçen Afganistan'da kontrolü tekrar sağlamak adına NATO üyesi ülkelerden ek asker isteğinin ardından Türkiye'den de muharip asker talep edilmişti. Gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerekse Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu muharip asker gönderilmeyeceğini, ancak Afganistan Ordusu'nun eğitimi için subaylar gönderilebileceğini açıkladılar. Açıklamlar basında "Afganistan'a asker gönderilmeyecek" şeklinde yansıtılıyor.

Türkiye'nin mevcut durumda Afganistan'da 1750 askeri bulunuyor ve 750 olan ilk miktara 1000 asker daha sessiz sedasız eklenmişti. Üstelik kararın altında imzası bulunan Başbakan Erdoğan daha önce "daha fazla asker göndermeyiz" demesine rağmen. Hükümetin bu tutumu muharip asker konusunda da şüpheye yol açıyor.

NATO ile Afganistan işgalini Mustafa Kemal'e dayandırdı
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu NATO'nun Afganistan'daki operasyonu çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığını geçen ay bir yıl süreliğine yeniden devralan Türkiye'nin bu kapsamda Afganistan'da normalde 700'ün üzerinde bulunan asker sayısına 1000 ilave yaptığını hatırlatarak, bu sayının tekrar artırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Davutoğlu Afgan Ordusu'nun eğitimi konusunda da ilginç bir savunma yaptı. Dışişleri Bakanı'na göre Türkiye'nin Afgan Ordusu'nun eğitimi ABD'nin talimatı değil, Türkiye'nin Mustafa Kemal'in talimatlarıyla başlatmıştı!

Davutoğlu, Afgan ordusunun eğitimi kapsamında bir kısım faaliyetlerin Afgan subaylarının Türkiye'de eğitimini, bir kısmının da Türk eğitimcilerin bu ülkeye gönderilmesini kapsadığını belirtti. Türkiye'nin Afganistan'da bin 750 olan asker sayısının eğitimcilerin de hesaba katılması halinde önümüzdeki dönemde artacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'da askeri okul inşa ettiğini ve tüm etnik grupların katılımıyla Afgan ulusal ordusunun oluşturulmasına büyük destek verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Afganistan için ek asker talebini "savaşan taraf olmak istemiyoruz" sözleriyle değerlendirmişti. Türkiye'nin ek asker göndermesi durumunda Taliban'ın saygı duyduğu gücün ortadan kalkacağını anlatan Gül, halkın gönlünü kazanmak gerektiğini anlatmıştı. Gül ABD'nin Türkiye'nin Afganistan'daki faaliyetlerini takdir ettiğini de sözlerine eklemişti.

'Türkiye ABD için vazgeçilmez bir ortak'
Radikal gazetesinden Murat Yetkin'e açıklamalarda bulunan ABD'nin Afganistan ve Pakistan elçisi Holbrooke "Türkiye yeni asker göndermezse, siyasetimiz zarar görmez. Ama Türkiye'nin işbirliği vazgeçilmez" dedi. Holbrooke, Türkiye'nin ABD'den sonra Afganistan'da en etkin ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin Afganistan'da başka bir ülkenin yapamayacağı işleri başarma potansiyeline sahip olduğunu anlatan Holbrooke:"Biz Türkiye'den talepte bulunmuyoruz. Sadece birlikte başka neler yapabileceğimizi konuşuyoruz."Holbrooke Türkiye'nin Afganistanda "aşırılıkla mücadele" konusunda ABD için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

7 bin asker daha gidiyor
Öte yandan Obama'nın 30 bin ilave asker talebi Davutoğlu'nun da katıldığı NATO toplantısının en önemli gündemiydi. Türkiye, Afgan güçlerinin eğitimi için 60 eğitmen gönderebileceğini bildirdi.

NATO dışişleri bakanları toplantısı kapsamında basına bilgi veren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "En az 25 ülke, 2010 yılında Afganistan'daki güçlerine 7 bin civarında ek takviye önerisinde bulundu." dedi. Rasmussen, "Şimdiye kadar verilen açık taahhütler var. Önümüzdeki haftalar ve aylar içinde bunu yeni açıklamalar izleyecek." diye de ekledi. ABD'nin Afganistan'daki birliklerinin komutanı General Stanley McChrystal, 40 bin asker talep etmişti. Afganistan'daki asker sayısını 30 bin ilaveyle 100 bine çıkarma kararı alan ABD yönetimi, kalan 10 bin askerin de diğer NATO üyelerince karşılanması çağrısında bulunmuştu.

NATO kaynaklarından alınan bilgiye göre, Afganistan'a 1000 yeni asker gönderebileceğini açıklayan İtalya'ya ek olarak, Polonya 600, İngiltere 500, İspanya 200, Portekiz 150, Çek Cumhuriyeti 100 ve Slovakya da 250 ek asker göndermeye hazırlanıyor. NATO üyesi olmayan Gürcistan'ın 900 ek askerle Washington yönetimini memnun etmesi beklenirken, aynı durumdaki Avustralya 140, Makedonya 80, İsveç 125, Ukrayna da 20 ek asker göndereceğini açıkladı. Arnavutluk da 35 muharip asker, 50 eğitmen sevk edeceğini duyurdu. Ermenistan da Afganistan'daki uluslararası koalisyon gücüne ilk kez gelecek yıl başında 40 asker göndereceğini bildirdi. Fransa ve Almanya'nın ise Afganistan güvenlik güçlerinin eğitim çabalarını artırmaları bekleniyor.

(soL-Haber Merkezi)