Meclis Çin'e heyet gönderecek

Çin'in Sincan bölgesinde çıkan olaylar yatışsa da Türkiye ve Çin arasında yaşanan "soykırım" kazasının etkileri hâlâ devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın "soykırım" ifadesi dün Dışişleri Bakanlığı tarafından dolaylı bir özürle düzeltilirken bugün de Meclis'ten, "parlarlamenter diyalogun geliştirilmesi" için Çin'e bir heyet gönderileceği açıklaması…

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Çin Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Song Aiguo ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng ile bu hafta başında yaptığı görüşmede, Sincan bölgesindeki olaylarla ilgili parlamenter diyalogun geliştirilmesinin yararlı olacağı görüşünde ortaklaşılmasının ardından, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül başkanlığında oluşturulacak bir heyetin, Çin'e gideceği belirtildi.

TBMM'den bir parlamenter heyetin bölgeyi ziyareti önerisinin, Song tarafından da olumlu karşılanması harekete geçen Meclis'ten bugün yapılan açıklamada, Zafer Üskül başkanlığındaki beş kişilik heyetin ziyareti için Çin Halk Cumhuriyeti'nden teyit beklendiği belirtildi.

Dünya Uygur Kongresi'nin, ABD'de yaşayan Rabia Kadir'den sonraki ikinci ismi ve aynı zamanda Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı olan Seyit Tümtürk ise, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yaşanan ilişkileri normalleştirme girişimlerinin ardından, Amerika'nın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada, Sincan'daki olayların bu boyuta gelmesinde "Türkiye'nin soydaşlarına ilgisizliği"nin payının büyük olduğundan yakındı. (HABER MERKEZİ)