Kürt sorununda eski "çözüm"

İki gün önce CNN Türk&#039e verdiği özel röportajla gündeme gelen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani&#039nin çok tartışılan görüşleri ve Türkiye medyasının tepkisi, bölgedeki egemenlerin yıllardır dile getirdikleri görüşlerle çakışıyor.

soL (HABER MERKEZİ)&nbspCNNT&uumlrk kanalında &oumlnceki g&uumln yayınlanan r&oumlportajında, PKK'nin silah bırakmasından umutlu olduğunu belirten ve Irak'la T&uumlrkiye arasında gelişen işbirliği s&uumlrecini değerlendiren Talabani, &quotIrak'ın artık T&uumlrkiye'nin &oumlnemini kavradığını&quot s&oumlyledi ve stratejik işbirliği mekanizmasının daha aktif işlemesini istedi.

Stratejik ittifakın geliştirilmesi konusunda Irak a&ccedilısından bir engel g&oumlrmediğini belirten ve &quotBen PKK'ye s&oumlyledim, silahlı m&uumlcadeleyle bir yere varamazlar, Che devri kapandı, taleplerini parlaementoda dile getirmeliler&quot diyen&nbspCelal Talabani, T&uumlrkiye ile Irak'taki K&uumlrt yetkililer arasında yaşanan sorunların da geride kaldığı g&oumlr&uumlş&uumln&uuml de &quotSayın Barzani T&uumlrkiye'nin dostudur. T&uumlrkiye ile de iyi ilişkiler kurulmasından yana. Bu nedenle T&uumlrkiye'nin Barzani'yle ilişkilerinde politikasını yenilemesini bekliyorum&quot s&oumlzleriyle dile getirdi. Talabani'nin s&oumlyledikleri, T&uumlrkiye medyası, MHP ve CHP'den değişik tepkilerle karşılandı.

MHP adına Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın yaptığı a&ccedilıklamada, Talabani'ye, &quotT&uumlrkiye'nin ne yapması gerektiğini salık verme, b&oumllgenin ter&oumlr &uumlss&uuml olarak kullanılmayacağına ilişkin taahh&uumld&uumln&uuml yerine getir&quot diye seslenilirken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, &quotBunlar PKK'nın talepleri&quot diyerek &quotkestirmeci&quot bir yaklaşım sergiledi. Medyanın, r&oumlportadan hareketle, gelinen noktayı b&uumly&uumlk bir yenilik, hatta reform s&uumlreci olarak değerlendirme eğilimi dikkat &ccedilekti.

Oysa, bu eğilime yol a&ccedilan, Talabani'nin &quotK&uumlrtler silahları alıp da dağlarda PKK ile m&uumlcadele etmeyi planlamıyor. Sorunun &ccedil&oumlz&uumlm&uuml i&ccedilin alternatif, T&uumlrkiye'deki kardeşlerimizle konuşmaktır. Silahlı m&uumlcadele devrinin geride kaldığını d&uumlş&uumln&uumlyoruz. Artık diyalog ve diplomasi zamanı. T&uumlrkiye'deki K&uumlrtler de şunu anlamalı: Sorunun &ccedil&oumlz&uumlm&uuml PKK'nın y&oumlntemiyle değil, DTP'nin y&oumlntemiyle olur. Benim, Barzani'nin ve diğer siyasilerin temel amacı da dağlarda bulunanları, silah bırakıp siyasi diyaloğa ve ateşkese fırsat tanımaları i&ccedilin ikna etmektir&quot s&oumlzleri, hi&ccedilbir yenilik i&ccedilermiyordu. K&uumlrt egemenlerinin b&oumllgede on yılı aşkın s&uumlredir dillendirdikleri ve K&uumlrt dinamiğinin ekseninden yoksul k&oumlyl&uumll&uumlğ&uumln taleplerini kaldırıp yerine &quotkimlik&quot, &quot&oumltekilik&quot gibi sorunları yerleştirmeleri, b&oumllgede devletin aşiret&ccedili-tarikat&ccedilı gerici egemenlerle kurduğu işbirlik&ccedili koalisyona eklemlenmeyi ama&ccedillıyor.

D&uumln TESEV'in yaptığı &quotK&uumlrt Sorununun &Ccedil&oumlz&uumlm&uumlne Dair Bir Yol Haritası: B&oumllgeden H&uumlk&uumlmete &Oumlneriler&quot başlıklı panelde de hemen hemen aynı g&oumlr&uumlşler dile getirildi: &quotYeni ve demokratik bir anayasa, DTP ile diyalog kurulsun, &uumllke i&ccedili ve sınır &oumltesi b&uumlt&uumln operasyonlar durdurulsun, pişmanlık koşulu olmaksızın PKK militanları i&ccedilin af &ccedilıkarılarak evlerine d&oumlns&uumlnler, K&uumlrt&ccedile eğitimin &oumln&uuml a&ccedilılsın&hellip&quot