Kriz TSK'yı da vurdu

TSK'nın da dahil olduğu A 400M nakliye uçağı projesi krize takıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Yaşanan kriz Türk Silahlı Kuvvetleri'ni de etkiledi. Kriz nedeniyle, TSK'nın büyük önem verdiği nakliye uçağı projesi bir yıl daha gecikecek, Türkiye'ye ilk teslimat 2012 yılında yapılacak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin nakliye uçağı filosunu yenilemek amacıyla dahil olduğu A 400M projesi krize takıldı. Nakliye uçaklarının üreticisi olan EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) yöneticisi Louis Gallois, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı proje sahibi yedi ülkenin (İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Belçika ve Lüksemburg) savunma bakanlıklarına birer mektup göndererek, "üretim aksadı. Kesin tarih veremiyoruz. Gecikme nedeniyle ceza kesmek yasal hakkınız. Ama kontrattan doğan bu hakkınızdan feragat etmenizi bekliyoruz. Çünkü bu proje şirketimiz için ciddi bir zarar kaynağı olmaya başladı. Finansal performansımız ağır zarar gördü" dedi.

20 milyar dolarlık A 400M isimli projeye geçtiğimiz yıllarda başlamış, yedi ülke proje kapsamında 180 uçaklık sipariş verirken, Türkiye A 400M uçaklarından 10 adet satın alacağını ifade etmişti. Yapılan plana göre, Türkiye ilk uçağını 2011 yılında teslim alacaktı.

EADS tarafından gönderilen mektuba şimdiye kadar sadece Alman hükümeti itiraz ederek yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını bildirdi.