Irak Türkiye'ye nota vermiş!

Irak yönetimi, Türkiye ve ABD'nin terörist gurup olarak gördüğü kimi Sünni guruplara destek verdiğini iddia ediyor.

Ankara'da başlayan Türkiye-ABD-Irak arasındaki zirve öncesi, Irak tarafının Türkiye'ye verdiği notanın toplantıya damga vuracağı öğrenildi. Bugünkü zirvede, teröre karşı mücadelede mevcut işbirliği ele alınacaktı. Türk heyetinin masaya getireceği gündemin PKK’nın Irak topraklarını kullanmasına son verilmesi olduğu belirtiliyor. Bu toplantıya bu kez Türkiye'nin gündeminden daha fazla, Irak heyetinin iddiaları görüşülecek.

Notaya neden olan iki toplantının Mart Nisan aylarında İstanbul’da gerçekleştirildiği söyleniyor. Irak hükümetinin iddiasına göre, Türkiye’nin ev sahipliğindeki bu iki toplantıya, Bağdat yönetiminin “terörist” olarak kabul ettiği üç ayrı Sünni direniş grubunun temsilcileri ile ABD yetkilileri katılıyor. Toplantıda, Sünni grupların silah bırakarak Irak siyasi hayatına girmelerinin “pazarlıkları” yapılıyor. Hatta Irak basını, Sünni direniş grupları ile ABD arasında, görüşmelerin devamı konusunda protokol imzalandığını iddia ediyor. Bu toplantıların ortaya çıkması sonucu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin durumu ABD Başkanı Barack Obama’ya şikayet ettiği belirtiliyor.

Bu toplantıdan duyulan rahatsızlık, aynı zamanda, Irak tarafından bir nota ile Ankara’daki Irak Büyükelçiliği ve Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Türkiye’ye de iletiliyor ve bu konuda “açıklama” isteniyor. Irak hükümeti, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’yi “Irak’ın içişlerine karışmakla” suçluyor.

(soL - Haber Merkezi)