İki yıldır tutuklu Cihan için 'puşili' eylem

Puşi taktığı gerekçesiyle tutuklanan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün tutukluluğunun ikinci yılında akademisyenler ve öğrenciler, puşi takarak gerçekleştirdikleri eylemde "Cihan'a özgürlük" talep ettiler.

Kağıthane’de bir markete yapılan molotof saldırısı sonrası "puşi" taktığı gerekçesiyle otobüs durağında gözaltına alınarak tutuklanan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün tutukluluğu ikinci yılını doldurdu. Suçu işlediğine ilişkin hakkında hiçbir delil bulunmadığı halde taktığı "puşi"den ötürü iki yıldır tutuklu yargılanan Kırmızıgül için öğrenci arkadaşları ve akademisyenler, taktıkları puşilerle, "Cihan’a özgürlük" dediler.

"İki yıl içerisinde sadece 7 kez hakim karşısına çıkabildi"
Galatasaray Üniversitesi önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci ve akademisyen, "Baskılar son bulsun, Cihan özgür kalsın", "Tutukluluk süresi, yıldıramaz bizleri" sloganlarıyla, Cihan Kırmızıgül hakkında iki yıldır tutukluluk halinin devamı yönünde karar veren Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne yürüdü. Tutuklu yakınları ve milletvekillerinin de destek verdiği eylemde söz alan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Ezgi Kardeş, Kırmızıgül’ün iki yıl içerisinde sadece 7 kez hakim karşısına çıkabildiğini hatırlatarak, "Bu hukuksuzluğun son bulmasını, özgürlüğü ve eğitim hakkı elinden alınan arkadaşımız Cihan’ın tahliye edilip bir an önce aramıza dönmesini istiyoruz" dedi.


"Beraat isteyen savcı yerine '45 yıl' isteyen savcı getirildi"
Davada Kırmızıgül’ün beraatini isteyen savcı Mustafa Çavuşoğlu’nun yerine atanarak Cihan için "45 yıl hapis cezası" isteyen Hikmet Usta’nın neden görev aldığını soran Kardeş, özel yetkili mahkemeler eliyle, "terörist" damgasıyla binlerce insanın keyfi gerekçelerle tutuklandığını ve tutuklanmaya devam ettiğini vurguladı. Kardeş, "Cihan’ın ömründen çalınan 2 yılın hesabını kim verecek? 'Pardon' deyip, 'tazminatı neyse veririz' deyip, ömrümüze fiyat mı biçecekler? Gençliğimiz, ömrümüz kaç para?" sorusunu yöneltti.

Açıklamanın ardından Kırmızıgül’ün 23 Mart’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasına çağrı yapıldı.

"Cihan okulunu bitirmiş, Endüstri Mühendisi olarak işe başlamış olacaktı"
Cihan Kırmızıgül’ün ağabeyi Serhat Kırmızıgül, "Cihan tutuksuz yargılansaydı, okulunu bitirmiş Endüstri Mühendisi olarak işine başlamış olacaktı" dedi. Yaşananlara ilişkin yönelttiğimiz soruya Kırmızıgül, "Bir polisin ifadesine dayandırılarak, taktığı puşiden ötürü iki yıldır tutuklu Cihan, bu polisler bizi alsa, götürse 'bunlar molotof attı' deseler bizler de tutuklanabiliriz. Cihan’ın iddianamesini okuyan insan gerçekten Cihan'ın masumiyetine inanır" diyerek süreci özetledi. Tekirdağ 2 no.lu F tipinde çok zor koşullar olduğunu ifade eden Kırmızıgül, "Cezaevi koşulları ağır, akşam yemeklerinden hayli şikayetçiler, kantinden alışveriş yapıyorlar. Her gün salata yapıp yiyorlar. Gardiyanlar sadece psikolojik değil, fiziki işkence de uyguluyor" diyerek insani yaklaşım, hassasiyet ve vicdan beklediklerini belirtti.

"Terörist ilan edilip içeri atılmak insan haklarına aykırı bir durum"
Eyleme taktığı "puşi" ile destek veren CHP milletvekili Melda Onur, "Öğrencilerin gösteri, yürüyüş haklarını kullandıklarında terörist ilan edilip içeri atılması insan haklarına aykırı bir durumdur" diyerek 600’e yakın öğrencinin tutuklu olduğunu hatırlattı. Konuya ilişkin soru yönelttiğimiz Onur, Kırmızıgül’ün de kaldığı F tipi koşullarının çok ağır olduğunu ifade ederek, "Türkü söylemek, slogan atmak gibi gerekçelerle disiplin suçları veriliyor. Okullarından olup, sınava girebilmek için çok ciddi paralarla ring aracı kiralamaları gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı bu zamana kadar neden tutuklu öğrenciler hakkında konuşmadı? Hükümette herkes birbirini onaylıyor" şeklinde açıklama yaptı.


"Tüm anneler gelse bizim çocuklarımız içeride olmaz"
Geçtiğimiz sene Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Deniz Buminoğlu’nun annesi Emine Buminoğlu da eyleme katılarak destek verdi. Süreç boyunca yaşananları sorduğumuz Buminoğlu, "Bizim çocuklar çıkana kadar ben burada olacağım" diyerek oğlunun da kaldığı F tipi koşullarının çok ağır olduğunu ifade etti. Buminoğlu, "Her çocuğun eylemine gelmeyi düşünüyorum. Benim gibi bütün anneler gelirse bizim çocuklarımız içeride olmaz" diye konuştu.

(soL - İstanbul)