DTP’den Washington'da büro hazırlığı

DTP Amerikan Kongresi üyeleriyle doğrudan ilişkide bulunabilmek için Washigton'da büro açmayı planlıyor. Brüksel’de de bir bürosu olan DTP, ABD’li siyasetçilere daha yakın olma hazırlığında.

soL( HABER MERKEZİ)Amerikan Kongresi üyeleriyle temaslarda bulunmak için ABD'ye giden Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel, burada bir internet sitesine verdiği röportajda Washington'da bir büro açmak istediklerini duyurdu. Tuncel aynı zamanda röportajda, AKP'nin, Ordu'nun durumu ve Kürt sorunu hakkında da açıklamalarda bulundu.
Brüksel'de var ABD'de de olacak...
Znet internet sitesine verdiği mülakatta, Brüksel'de de bir bürolarının olduğunu hatırlatan Tuncel, "İkincisini de Washington'da açmak istiyoruz. Böylece diplomatik ilişkilerimiz güçlenecek. Brüksel'deki büro yetersiz kalıyor. Washington'da büro açarak Kongre üyeleri ile doğrudan ilişki içinde olmayı umuyoruz."şeklinde konuştu. Tuncel, şu sıralar, Washington'da büro açmalarının mümkün olup olmadığını araştırdıklarını belirtti.
ABD'nin bölgesel ve ekonomik çıkarları nedeniyle Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgalini desteklediğini belirten Tuncel'in açıklamalarından, büronun bu konularda önemli bir işlevi olmasını öngördükleri anlaşılıyor. Büro açma hazırlığı, ABD'nin Irak'taki siyasetçiler ve Kürt liderleri ile geliştirdiği ilişkilere bağlı olarak DTP'nin de bir taraf olarak daha aktif roller almak istemesinin bir parçası olarak yorumlanıyor.
Kürt sorunu-AKP-Ordu
Röportajının başında Kürt sorunu hakkında bilgi veren Tuncel, bunun bir geçmişi olduğunu belirterek Kürt sorununun, "1639 Kasr-ı Şirin Anlaşması'ndan, 1920'deki Sevr Anlaşması'na kadar birçok evreden geçtiğini" söyledi. Tuncel, "Cumhuriyetin kurulmasının ardından ve M. Kemal Atatürk'ün ölümünün ardından Kürtlere karşı inkar politikaları yürütüldüğünü" öne sürdü. Günümüzde Kürt Sorunu'nun 90'lardan farklı olduğunu vurgulayan Tuncel, bu farkın kaynağını "1990'lı yıllarda Kürtlerin varlığı kabul edilmiyordu. Bugün bu kabul ediliyor ancak sorunun çözümü için bir pozitif adım atılmıyor" sözleriyle açıkladı.

Ülke siyasetinde temelde iki otoritenin bulunduğunu ve bunların hükümet ile "perde arkasındaki ordu" olduğuna değinen Tuncel "Türkiye'de ordunun siyaset üzerindeki etkisinin hala devam ettiğini" ileri sürdü. AKP'nin çözüm önerilerinin içeride ve dışarıda destek almasına karşın "AKP'nin nihayetinde statükoyu destekler hale geldiğini" savunan Tuncel bunun yanı sıra AKP'nin "toplumu kutuplara ayırdığı" iddiasında da bulundu.