Büyükelçiler toplanıyor

AKP Türkiye dış politikasına yeni bir yöne vermeye çalışırken, 150'ye yakın büyükelçiyi kısa ve orta vadedeki dış politika hedeflerini belirlemek üzere Ankara' ya topluyor. Bu kapsamda İlk kez bir toplantı yapıldığı bildiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, gelecek hafta Ankara'da bir "Büyükelçiler Konferansı" düzenleneceğini belirterek, Türk dış politikasını ilgilendiren temel konularda kısa ve orta vadede izlenmesi gereken hareket tarzına ilişkin seçeneklerin ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Özügergin, Dışişleri Bakanlığındaki haftalık basın toplantısında, yurtdışında görevli bulunan büyükelçi ve daimi temsilciler ile merkezde görevli büyükelçilerin katılımıyla 15-18 Temmuzda Ankara'da "Türk dış politikası, yönelimler ve öncelikler" temalı bir büyükelçiler konferansının düzenleneceğini kaydetti.

İlk kez bütün büyükelçilerin katılımıyla geniş çaplı bir konferansın yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Özügergin, temel amacın, Türk dış politikasını ilgilendiren temel konularda kısa ve orta vadede izlenmesi gereken hareket tarzına ilişkin seçenekleri ortaya çıkarmaya yönelik görüş alışverişine imkan sağlanması olduğunu belirtti. Özügergin, bunu yaparken de merkez ile dış teşkilat arasındaki eşgüdümün güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Bir soru üzerine Özügergin, geniş katılımlı konferans fikrini Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın bakanlık yönetimiyle eşgüdüm halinde ortaya attığını söyledi.

Özügergin, konferansta bölgesel ve tematik konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulacağını, ayrıca enerji güvenliği ile su ve çevre politikalarına ilişkin dış politikayı ilgilendiren konuların ele alınacağını belirtti. Sözcü Özügergin, büyükelçilerin katılımıyla doyurucu bir programın ortaya çıkacağını ifade ederken, konferansta ortaya çıkacak görüşler ve belirlenen dış politika hedef ve öncelikler hakkında da peyderpey bilgi sunulacağını kaydetti.

Konferansın zamanlamasına yönelik bir soru üzerine de Özügergin, 150'ye yakın büyükelçinin Türkiye'ye davet edilerek, Türk dış politikasını ilgilendiren temel konular hakkında toplantı yapılması meselesinin 1-2 aya sığacak iş olmadığını, bunun aylardır süren bir proje olduğunu belirtti.

Konferansın Temmuzda yapılmasının arkasında pratik sebeplerin de aranması, büyükelçilerin görev yaptıkları ülkelerdeki yoğunluklarının ve Ankara'nın trafiğinin göz önüne alınması gerektiğini ifade eden Özügergin, konferans için en uygun zamanın aylar öncesinden Temmuz olarak tespit edildiğini özellikle belirttiği görüldü.