Avcı'nın ofisinde dinleme kayıtları bulundu

Tutuklu Hanefi Avcı'nın ofisinde bulunduğu iddia edilen ses kayıtları kuşku uyandırdı. Kasetlerde Veli Küçük, Mehmet Eymür ve Ahmet Özal'a ait kayıtlar da yer alırken Avcı, "Bütün kutsal değerler üzerine yemin ederim ki bende dinleme kayıtları yok. Zaten ofisimi aramadan 28 gün önce boşaltmıştım" dedi.

Devrimci Karargâh soruşturması çerçevesinde tutuklanan Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ofisinde bulunduğu öne sürülen zarfta, 1995-1998 dönemine ait 28 Şubat sürecini de içeren dinleme kayıtları çıktı.

Radikal gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre kasetlerdea eski MİT Kontraterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, dönemin Giresun Jandarma Bölge Komutanı ve halen ‘Ergenekon’dan tutuklu Veli Küçük ile işadamı Ahmet Özal'a ait kayıtlar da yer alıyor.

Bu isimlerin bugünden itibaren tek tek ifadesinin alınması, ilk olarak bugün Eymür’ün, yarın da Özal’ın adliyeye gitmesi bekleniyor. Ses kayıtlarının varlığı önce Mehmet Ali Birand ile Fatih Altaylı’nın peş peşe mağdur sıfatıyla ifade vermesiyle ortaya çıkmış, bunun üzerine Avcı bir yazılı açıklamayla, "bütün kutsal değerler üzerine" yemin ederek, söz konusu dinleme kayıtlarıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtmişti.

Avcı, kitabını yazdıktan sonra merkeze çekilmeyi istemiş, 28 Ağustos’ta Ankara’daki Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) Dairesi’nde görevlendirilmişti. Avcı 28 Eylül’de Eskişehir’de değil, Ankara’da yeni görev yerinde gözaltına alınmıştı. Aynı gün Eskişehir’deki evi makam odasında aranan Avcı, getirildiği İstanbul’da Savcı Kadir Altınışık’a ifade vermeyi reddetmiş ve çıkarıldığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.

Delil torbaları açıldı
Avcı’nın ev ve ofisinden alındığı belirtilen delil torbaları, tutanağa göre 30 Eylül’de saat 18.15’te Hâkim Rüstem Eryılmaz ile Avukat Bahtiyar Kurt’un huzurunda açıldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutanağına göre, delil torbalarının açılması esnasında hazır olabileceği belirtilen Avcı, cezaevinden gönderdiği yanıtta, katılmak istemediğini belirtti.

Sekiz sayfalık tutanakta makam odasında bulunduğu iddia edilen ses kayıtları da yer aldı.

Avukat: Aramada ben yoktum
Radikal’in görüşüne başvurduğu Avcı’nın avukatı Bahtiyar Kurt da, söz konusu kasetlerin ortaya çıkarıldığı öne sürülen arama sırasında kendisinin hazır bulunmadığını söyledi.

Avcı, ‘kaset’tekilerle kavgalıydı
Hanefi Avcı, Susurluk Komisyonu’na verdiği ifadesinde Veli Küçük’ü ‘mafyayla çok sıkı irtibatta’ olmakla suçlamıştı. Avcı ‘MİT içinde çete kurdu’ dediği Eymür’le de mahkemelik olmuştu

Avcı’nın eski makam odasında çıktığı öne sürülen kayıtların özellikle 1995- 1998 arasındaki etkili isimlere ait olması, dinleme işleminin 1995 -1997 yılları arasında yapılmış olabileceğini düşündürüyor. Avcı, 1992-1996 arasında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde bulunmuş ve ardından terfi ederek Emniyet İstihbarat Dairesi’nde başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Avcı, 4 Şubat 1997’de Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu’ndaki ifadesinde, kasetlerde ses kaydı yer alan Veli Küçük’ü ‘mafya gruplarıyla çok sıkı irtibatta olmakla’ suçladı. Küçük, halen ‘Ergenekon’ soruşturmasından tutuklu bulunuyor.

Avcı, Mehmet Eymür’ü de MİT’te çete oluşturmak ve mafyayla işbirliğine gitmekle itham etti. Eymür’ün tazminat davası açması üzerinde Avcı, üçü MİT’e ait, üçü de MİT’in gizlilik gerekçesiyle gerçek kişiler üzerine aldığı altı telefon numarasını delil olarak sundu. Böylelikle MİT’in Avcı tarafından dinletildiği kuşkusu belirdi. Eymür, Ekim 2007’de MİT’e verdiği dilekçede, Avcı’nın o yıllarda Adalet ve İçişleri Bakanlığı görevi yapmış Mehmet Ağar adına hareket ederek, Susurluk’u gölgelemek için çaba gösterdiğini savundu.

Bir de ‘Köstebek’ skandalı

Avcı’nın ‘devlet’le arasının açılması ise yine aynı yıllardaki ‘Köstebek Skandalı’na dayanıyor. Avcı İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı görevindeyken Deniz Kuvvetleri Karargâhı’nda ‘Köstebek skandalı’ patlak vermişti. Askerliğini onbaşı rütbesiyle Deniz Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’nda yapan polis memuru Kadir Sarmusak’ın casus olarak kullanıldığı ve Batı Çalışma Grubu’nun bazı gizli belgelerini Emniyet’e sızdırdığı ortaya çıkmıştı. O dönem İstihbarat Daire Başkanı koltuğunda oturan Bülent Orakoğlu görevinden alınıp tutuklanmıştı. Skandal üzerine kendisi de görevden alınan Avcı da o günlerde “İhtilal hazırlığı varsa izlemek polis olarak yasal hakkımızdır ” demişti.

Avcı ayrıca 3 Şubat 1998 tarihinde Birand’ın 32. Gün programına çıkarak devlet içinde bir grubun PKK ile işbirliği yaptığını ileri sürmüştü. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın söz konusu o kişiyi tespit ettiğini söyleyen Avcı, Susurluk’la ilgili çizdiği çete şemalarına Türk Silahlı Kuvvetleri’ni de dahil etmişti. Bunun üzerine 21 Şubat’ta Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.

Tutukluluğu 10 gün süren Avcı, 2003’e kadar geri görevde tutulmuştu.

Avcı yeminle reddetti
Avcı 8 Ekim’de Birand’a iletilmek üzere CNN Türk’ten Cüneyt Özdemir’e gönderdiği faksta kasetlerin çıktığı ileri sürülen makamını 28 gün önce boşaltmış olduğuna dikkat çekmişti. Avcı şöyle diyordu: “Bütün kutsal değerler üzerine yemin ederim ki bende ne Birand’ın ne de başka bir kişinin özel hayatı, telefon konuşması ile ilgili kayıt, bant vs yoktur olamaz da, asla yoktur. Delillerin çıktığı iddia edilen makam odasından 28 gün önce ayrıldım. 28 gün önce ayrıldığım makamım aranıp eşyalar delil diye toplanıyor. 28 Şubat döneminde dinleme gibi iddialar çok söylendiğinden 1998’de tutuklandığımdan beri evimdeki her şeyi, her eşyayı kontrol ettim. Zaten evime hiç resmi iş getirmem. Evimde, işyerimde asla ve asla bant, dinleme kaydı olamaz. Tüm eşyalarımı, şu an bulunan silahlar, pasaport, kimlik vs odamı toplayan tüm memurlarım gördü. Eşyalarımı onlar toparladı. Bende Birand’ın kaseti vs. yoktur, olamaz, olmaz. Birand en dar zamanda beni programına çıkararak destek vermiştir, neden bandı olsun? Ben fiili işlerden 1995 yılında ayrıldım. Bant bende olamaz. 35 yıllık emniyetçiyi sol örgüte yardım etti diye suçladılar. Bunu yapanlar daha da yapar diye düşünüyordum ama bu kadarını yapmazlar diyordum. Bunu da yaptılar, aslında bunlar yıllarca bu dinlemeleri kimin yaptığını göstermektedir. İnanmayanlara delildir. Asla ve asla bantın benimle alakası yok. Kimsenin bandı bende yoktur.”

(soL-Haber Merkezi)