AB'nin 'sağlam müttefiki' Türkiye

EFCR raporuna göre, BM'deki AB ülkelerinin insan hakları şovlarına destek verenlerin başında gelenlerden biri de Türkiye.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nce (ECFR) yayınlanan bir rapora göre, BM Genel Kurulu'nda 2007-2008 döneminde insan hakları konularında yapılan oylamalarda, Türkiye, Avrupa ülkelerinin sağlam müttefikleri arasında yer aldı.

ECFR'nin "İnsan Hakları İçin Küresel Bir Güç mü? Avrupa'nın BM'deki Gücüne İlişkin İnceleme" başlıklı raporunda, Avrupa ülkelerinin Müslüman ülkeler arasında sadece üç sağlam müttefiki bulunduğu söyleniyor. Bunlardan birinin Türkiye olduğu kaydedilen raporda, 2007-2008 döneminde, Avrupa Birliği'nin BM Genel Kurulu'nda insan hakları konusundaki girişimlerine ilişkin oylamalarda, diğer ülkelerden sağladığı desteğin 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 48 ve yüzde 55'e gerilediği, bu oranın 1990'lı yıllarda yüzde 72'lik ortalamada olduğu ifade ediliyor.

Raporda Avrupa'nın sağlam müttefikleri arasında görülen diğer iki Müslüman ülke, Afganistan ve Bosna.

ECFR'ye destek veren kuruluşların arasında Soros Vakfı'nın da bulunması dikkat çekerken, raporda, Çin ve Rusya'nın BM'de artan bir şekilde destek buldukları söyleniyor.