'ABD Türkiye Kürtlerine el atsın'

ABD Devlet Başkanı Obama'ya sunulan "Kürt Raporu", PKK'nin tasfiyesi ve Barzani'nin parlatılmasını esas alıyor. Raporun dikkat çeken kısmı ise Türkiyeli Kürtlerle Obama yönetiminin doğrudan ilişki kurması...

soL (HABER MERKEZİ) ABD Devlet Başkanı Barack Obama'ya sunulan "Kürdistan'da çatışmayı önleme" başlıklı rapor, Kürt sorununda ABD'nin giderek cisimleşen bir dış politika izleyeceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Henri J. Barkey'in yeni ABD Başkanı Obama'ya sunduğu raporda, PKK'nin tasfiyesi ve Erbil, Ankara ve Vaşington arası üçlü bir mekanizmanın güçlendirilmesi isteniyor. Rapor, Obama yönetimine, Türkiyeli Kürtler ve Orgeneral İlker Başbuğ ile ilişkileri güçlendirme çağrısı da yapıyor.

Herkes Barzani diyor, kimse PKK'yi istemiyor
Kürt sorununda çözüm için PKK'nin tasfiyesinin gerektiğinden hareket eden rapor, kurulacak üçlü mekanizmanın PKK'yi silah bırakmaya ve teslim olmaya yöneltmeye çalışmasını, Türkiye'nin de bu aşamada şeffaf bir af çıkarmasını öngörüyor. Raporda, ABD'nin tüm bu adımların atılması durumunda PKK liderliğine sadık kalan militanlara gerektiğinde zor kullanması çağrısı da yer alıyor. Avrupa Birliği'nin de PKK'nin tasfiyesi sürecine katkı sunmasının istendiği raporda, İran'da faaliyet gösteren PJAK'ın da tasfiyesi isteniyor.

ABD'nin İran yönetimi ile yeni ve doğrudan ilişki kuracağı söylenirken, son olarak Avrupa Parlamentosu'nun taslak raporunun da Berkley'in raporunun ana hatları ile son derece paralel bir içeriğe sahip olması dikkat çekiyor.

Türkiye'deki Kürtleri devletle ABD barıştırsın tavsiyesi
Raporun en önemli kısmı ise ABD'nin Türkiyeli Kürtler'le doğrudan ilişki kurmasının istenmesi. Türkiye ve Barzani tarafından atılan adımlara karşı PKK'nin bölgedeki asıl aktör konumunda kalmayı başarması, ABD'nin yeni yönetimi için Kürt sorununa daha doğrudan müdahale etme ihtiyacı yarattığı belirtiliyor.

Raporda, Obama yönetiminin, Türkiye'nin Kürt vatandaşlarıyla olan sorununu çözmesini sağlaması için girişimde bulunması istenirken, bir diğer önemli konunun da Kerkük'ün statüsü olduğu belirtiliyor...

Irak'ta Kerkük'ün statüsü en önemli gündem
Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak yönetimi ile husumet konusu olmaya devam eden Kerkük'ün statüsü konusunda Türkiye'nin Irak'taki mevcut durumun korunmasında rol alması isteniyor. Irak yönetiminin Kerkük'ün statüsü konusundaki hassasiyetlerinin "dikkate alınması", konunun Obama yönetiminin bir diğer önceliği olması öngörülüyor.

Raporda yer alan haliyle, ilişkilerin normalleşmesinin olmazsa olmazı, PKK'nin silahsızlandırılması. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un dönemi içinde ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Berkley, Irak'ın federal yapısını kabullenme konusunda Türkiye'deki sağ ve sol milliyetçi kesimlerin ve ordudaki rahatsızlığın aşılması için çalışılması gerektiğini vurguluyor.

ABD'nin Kürt sorunundaki tavrı netleşiyor
ABD'de yayınlanan birçok raporun aksine Berkley'in raporunu önemli kılan, söz konusu talep ve değerlendirmelerin, Bush yönetiminden bu yana ABD'nin gündeminde olması. ABD'nin anlık değişimlere daha az toleranslı bir Kürt siyaseti oluşturacağının işareti olarak yorumlanan rapor, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eski Devlet Başkanı George Bush'un 5 Kasım 2007'de yaptıkları toplantının devamı niteliğinde.

Erdoğan'ın söz konusu ziyaretinin ardından Barzani ile kurulan ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gündeme gelmiş, Türkiye tamamen hükümetin kontrolünde bir "terörle mücadele merkezi" kurmuş ve sınırötesi operasyon yapma hakkı kazanmıştı.