Perelman ödülü reddetti

Poincare sanısını ispatlayan ünlü Rus matematikçi Dr. Grigori Perelman, Clay Matematik Enstitüsü’nün 1 milyon dolarlık ödülünü kesinkes reddetti.

100 yıldır ispatlanamayan Poincare sanısını ispatlayarak bin yılın 7 büyük matematik probleminden birini çözen Rus matematikçi Dr. Grigori Perelman, bu çözümü için kendisine sunulan 1 milyon dolarlık para ödülünü kesinkes reddetti.

Yaptığı bu büyük çözümden ötürü ABD’de bulunan Clay Matematik Enstitüsü (CMI), 18 Mart 2010 tarihinde Dr. Grigori Perelman’a 1 milyon dolarlık ödülü sunmuş, ancak Perelman ödülü reddetmişti.

Açıklamasından kısa bir süre sonra, bu konuda son kararı vermediğini ve karara vardığında bunu enstitüye açıklayacağın belirten Perelman, dün ödülü kesinkes reddettiğini açıkladı.

Rus komünistler çağrıda bulunmuştu
Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) St. Petersburg Bölge Sorumlusu Sergey Malinkoviç, Perelman’ın ilk ret açıklamasının ardından yaptığı çağrıda, “para ödülüyle yetenekli genç Rus bilim insanları için akademiler kurmak ve hükümetin kapatma tehdidi altındaki Lenin Mozolesi’nin varlığını sürdürmek için” Perelman’ın ödülü kabul etmesini istemişti.

Perelman’ın yakınları, daha önce “meşhur olmak istemediği için” ödülü reddettiği açıklamasında bulunan Perelman’ın, Komünist Parti’den yapılan bu çağrıyı ciddi olarak değerlendirmekte olduğunu açıklamışlardı.

Ancak CMI’in resmi sitesinde dün yapılan açıklamada Perelman’ın ödülü kesinkes reddettiği ve ödülün matematik yararına tasarruf edileceği açıklaması yer aldı.

Perelman, 2006 yılında da en büyük matematik ödülleri arasında yer alan Fields ödülünü reddederek, bu ödülü reddeden ilk kişi olmuştu.

(soL-Dış Haberler)