Yurt genelinde greve sağlıkçılar damga vurdu

Bugün Türkiye'de KESK tarafından düzenlenen ve sağlık emekçilerinin damga vurduğu grev, birçok kentte gerçekleşti.

ANKARA

"Böyle giderse süresiz greve gideceğiz"
Diğer illerde olduğu gibi Ankara'da da genel greve sağlık emekçileri damga vurdu. Emekçiler saat 11:00'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin önünde toplandı. Buradan kortej halinde Abdi İpekçi Parkı'na yüründü. Kitle "AKP sağlıktan elini çek", "Sağlıkta dönüşüme hayır" gibi sloganlar attı.

İstanbul'daki grev için tıklayınız




Abdi İpekçi Parkı'nda Sağlık Meclisi Kürsüsü kuruldu. Kürsüde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, AKP'nin sağlık alanındaki politikalarının böyle devam etmesi durumunda süresiz genel greve gideceklerini duyurdu. Bilaloğlu, kürsüden 663 nolu kanun hükmünde kararnameyi (khk) oylamaya sundu. Eylemciler, khk'yı reddetti.

Önder ve Kışanak DİHA muhabirliği yaptı
BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Gültan Kışanak, dün bürosu basılan DİHA için alanda gönüllü muhabirlik yaptılar.

ANTALYA

Davullu zurnalı grev
KESK önderliğinde başta eğitim ve sağlık olmak üzere Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) haklarının gasp edildiğini söyleyen kamu çalışanları bir günlük grev ve eylem yaptı. 

KESK’in önderliğinde düzenlenen AKP hükümetini ve politikalarını eleştirmek için kamu çalışanları başta sağlık ve eğitim olmak üzere birçok alanda 21 Aralıkta bir günlük grev ve eylem gerçekleştirdi. Sabah saat’lerinde başta hastane önleri olmak üzere birçok kamu kuruluşunun önünde toplanan çalışanlar toplu halde TRT-Güllük kavşağına yürüyüşe geçti. DiSK,  Antalya Tabip Odası, CHP, İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türk Hemşireler Derneği ve Hasta Hakları Derneği’nin de desteklediği yürüyüş Yavuz Özcan Parkında sona erdi.  

Hükümete son uyarı
Alanda toplanan 500’den fazla kişiye seslenen KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Başkanı Nurettin Sözen AKP hükümetini son kez uyardıklarını söyledi. Sözen, 663 Sayılı KHK ile temel hak ve özgürlüklerinin gasp edildiğini dile getirdi. AKP hükümetinin grev ve örgütlenme haklarını elerliden almaya çalıştığını hatırlatan Sözen, “Özlük ve Demokratik haklarımızı yok sayan, İnsanca yaşama isteklerimizi görmezden gelen AKP hükümetini bu son uyarışımızıdır. Direnişimiz yasa tasarısı geri çekilinceye kadar devam edecektir” dedi. 

Karanlığı aydınlatacağız
AKP hükümetinin yandaşı olmayanı yok saydığını söyleyen Sözen konuşmasında şunları söyledi:“Tüm kamu hizmetlerinde kesinti var. Baskı politikaları ile sindirilmek isteniyoruz. En uzun gecede en kısa günde ışığın en az olduğu günde aydınlığı artırmak için grev yapıyoruz. Biz sadece meşru ve hukuksal hakkımızı kullanıyoruz. AKP hükümeti sesimizi duyuncaya kadar direnmeye devam edeceğiz” 

Hastaneler ticarethane olmamalı 
Davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip sık sık sloganlar atan gruba seslenen Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Yavuz İpekli, ‘sağlıkta dönüşüm’ adı altında yapılan uygulamaların bir an önce iptal edilmesini gerektiğini ifade etti.  İpekli, “Sadece kendimiz için değil insanca yaşamayı hak eden herkes için buradayız” diye konuştu. İpekli, AKP hükümetinin fakiri fukarayı düşünmediğini ve hastaneleri ticarethaneleştirdiğini hatırlatarak, “ Sağlığı piyasalaştırmasına karşı çıkıyoruz. İşimizi, güvencemizi geri istiyoruz” ifadesini kullandı. Eylem sırasında hazır bulunan polisler gruba herhangi bir müdahalede bulunmadılar. Konuşmaların bitmesini ardından alanda bulunan halk olaysız bir şekilde dağıldı.  

İZMİR

Binlerce emekçi Konak Meydanı'nda
İzmir'de grevin başını sağlık emekçileri çekti. Bu sene içerisinde özellikle üniversitelerin tıp fakültelerindeki başarılı asistan eylemleriyle dikkat çeken kentte yaklaşık 3 bin sağlık ve sosyal hizmet emekçisi Konak Meydanı'nda eylemdeydi.

İzmir’de grev, gece yarısından sonra BTS üyesi demiryolu çalışanlarının ve sağlık emekçilerinin eylemleri ile başladı. Eylemlerin etkili geçtiği yerlerden Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde bir aylık süren bilgilendirme çalışması sonucu hastaların da greve destek verdiği görüldü. Ayrıca kurulan grev polikliniklerinde de gelen hastalar yeni KHK hakkında bilgilendirildiler. DEÜ’de saat 9:30’da hastane bahçesine kurulan platformda asistanlar sağlık sisteminin cenazesinin kaldırılmasını bir mizasenle gösterdiler ve ardından herkese lokma dağıttılar. Daha sonra eski dersliklere yürüyen sağlık emekçilerine öğrenciler de yoğun bir şekilde destek verdi ve dersler iptal edildi. Burada kurulan Sağlık Hakları Meclisi’inde hekim, sağlık emekçisi ve öğrenciler söz aldılar ve KHK’yı oylayarak oy birliği ile reddettiler.

Büro Emekçileri Sendikası, örgütlü olduğu 30 işyerinde toplantı yaparak ve 14’ünde komite kurarak grevi örgütledi. Basmane, Kemeraltı, Şirinyer, Taşıtlar, Kadifekale, Karşıyaka ve Yamanlar Vergi Dairelerinde yüzde yüze yakın katılım oldu. SGK’nın birimlerinden de önemli katılım sağlandı. Daha önce grev deneyimi olmayan Karşıyaka, Karabağlar, Konak nüfus birimlerinden önemli oranda katılım sağlandı. 4/C’li personelin çalıştığı TÜİK’ten de katılım oldu. Basmane Vergi Dairesi emekçileri daireyi boşaltarak işyeri önünde toplandı. SGK Rant tesisleri çalışanları Kemeraltı VD. ile birleşerek 500-600 kişilik kortej oluşturdu. Buca’da Vergi Dairesi önünde toplanan büro emekçileri Buca Belediyesi önünde belediye çalışanları ile birleşti.

Çiğli Teğmen Ali Rıza Akıncı Lisesi’nde ders yapılmadı. Tek tük gelen öğrenciler evlerine döndü. Karşıyaka’da bin dolayında Eğitim Sen 2 No’lu Şube üyesi eğitim emekçisi Karşıyaka Belediyesi önünde toplandı. Davul Zurna eşliğinde halaylarla çarşıdan yüründü ve vapurla Konak’taki merkezi eyleme katıldılar.

Narlıdere’deki okulların tamamıma yakınında greve katılım oldu. Grev ortalama yüzde 60-70 oranında etkili olurken, Rasim Önal Ticaret Meslek Lisesi ve 12 Eylül İÖ.’da başarılı geçti. Urla ve Seferihisar’dan gelen Eğitim-Sen üyeleri ile birlikte Eğitim-Sen 6 No’lu Şube’ye bağlı eğitim emekçileri ve Tüm Bel Sen üyeleri Demokrasi Meydanı’nda eylem yaptı. Ardından Balçova belediyesi önüne gelindi ve buradakilerle birlikte Konak’taki merkezi eyleme katıldılar. Balçova Orhan Gazi İÖ.’nda yüzde yüze varan katılım gerçekleşti.

Buluşma Konak meydanındaydı
Öğlen saatlerinde Konak meydanında buluşan KESK’e bağlı binlerce kamu emekçisi Büyükşehir Belediyesi Binası önünde toplandı. 'Sözleşmeli köle olmayacağız', 'Toplu sözleşme, grev hakkımız, kazanacağız' sloganları atan gruptakiler, zaman zaman düdüklerini çalarak protestolarını gerçekleştirdi. Kalabalık arasında, üzerinde, 'Öğret-mele' yazan maske takan gençler de dikkat çekerken, KESK adına açıklamayı yapan Ali Kılıç, "Emek düşmanı politikalardan vazgeçin. Uluslar arası sözleşme ve anlaşmalarla sahip olduğumuz grevli toplu sözleşme hakkımızı tanımak zorundasınız. Eğer taleplerimize olumlu bir yanıt alamazsak, birçok daha kitlesel ve çok daha kararlı olarak karşınızda bulacaksınız. Geleceğimiz için mücadele etmekte o kadar kararlıyız. Yaratmak istediğiniz korku imparatorluğuna teslim olmayacak, emeğin, eşitliğin, adaletin ve barışın safında olmaya devam edeceğiz. Sizin tek teminatınız, şiddet, baskı ve daha fazla yoksulluksa, bizim teminatımız fiili meşru mücadele geleneğimizdir. Bugün karanlık her zamankinden daha erken çökecek. Buradan hep birlikte söz veriyoruz. Karanlığın, baskıların, yoksulluğun, sefaletin dünyasına karşı, emeğin dünyası için mücadelemizi yükselteceğiz" dedi. Eylemin ardından kamu emekçileri tekrar görev yerlerinde dönerek halka neden greve gittiklerini anlatmaya devam ettiler.

ANTEP

Bugün sabah saatlerinde işyerlerinde bir araya gelen KESK üyeleri, Kırkayak Parkı'nda buluşup Demokrasi Meydanı'na yürüdü. KESK Gaziantep Şubeler Platformu, TTB dışında DİSK ve Türk İş’in de destek verdiği yürüyüşe siyasi partilerden TKP, ÖDP, EMEP üye ve dostları da katıldı.

KESK'e bağlı eğitim ve sağlık emekçilerinin yoğun katılım gösterdiği grev, Demokrasi Meydanı'nda yapılan ortak açıklamayla sona erdi. Bugün sabah saatlerinde Şehitkamil ve Şahinbey ilçe milli eğitim binalarının önünde bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri ortak buluşma yeri olan Kırkayak Parkı'na gelirken, yine işyerleri önünde buluşup gelen TTB ve SES üyelerinin de yoğun katılım gösterdiği gözlendi. Demokrasi Meydanı'na yapılan yürüyüşte, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız", "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız", "Zam zulüm işkence işte AKP" sloganları atıldı.

Demokrasi meydanında yapılan ortak açıklamayı KESK Gaziantep şubeleri adına Eğitim-sen şube başkanı Ömer Faruk Koç okudu. "Bu sömürü düzenine itirazımız var" diyerek başladığı konuşmasında, AKP'nin yaptığı her icraatın, attığı her adımın bu ülke üzerine çöken karanlığı daha da arttırdığını belirterek, bugün mecliste oylanması beklenen bütçe görüşmelerine atıfta bulunan Koç, yapılacak olan görüşmelerde grevli toplu sözleşme yürüten kamu emekçilerine yer olmadığını, bu bütçede 659 TL'ye mahkum edilen milyonlarca asgari ücretlinin olmadığını, kıdem tazminatı gasp edilen işçilerin olmadığını, gübre parası bulamayan çiftçilerin olmadığını belirterek, "İşte bu gerçeklerin yaşandığı ülkemizde bize neden grev yapıyorsunuz diye soranlara buradan cevap veriyoruz" diyerek, karanlığın, baskıların, yoksulluğun, sefaletin, dünyasına karşı, emeğin dünyası için mücadelenin yükseltilmesini ifade etti.

DERSİM

Bugün Türkiye’nin birçok kentinde KESK'in çağrısıyla, AKP hükümetinin politikalarına karşı bir günlük genel grev Dersim’de de büyük ve coşkulu bir katılımla gerçekleşti. Saat 11.00'de devlet hastanesi önünde toplanan kitle, AKP karşıtı sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Eyleme bir çok sendika, siyasi parti ve kitle örgütü destek verdi. Meydanda kurulan kürsüden kitleye KESK dönem sözcüsü Mazlum Doğan seslendi. Konuşmanın ardından eylem çekilen halaylar ve söylenen türkülerle sona erdi.

BİNGÖL

Bugün tüm yurtta KESK'in öncülüğünde kamu emekçilerinin grevi Bingöl'de de yapıldı. Emekçiler Eğitim-Sen Bingöl şubesinde toplandılar. Saat 11.45’te kortej harekete geçti, pankartlar, bayraklar ve sloganlar eşliğinde saat kulesine kadar yüründü. Yürüyüşte "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız", "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız", "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı. Burada Eğitim-Sen'liler ağırlıkta olmak üzere diğer kamu sendikaları üyeleri ve Bingöl Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu kitle toplandı.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen Bingöl şube başkanı okudu. Basın açıklamasında AKP hükümetinin emekçilere karşı tutumu, son KHK ile kamu hizmetlerinin ticaretleştirilmesi, eşit işe eşit ücret uygulamasının yarattığı adaletsizlikler ve son operasyonlara değinilirken, birçok yazarın, gazetecinin ve sendikacının tutuklanmasına rağmen emekçilerin tüm baskı ve saldırı politikalarına karşı hep birlikte mücadele ettiklerinin altı çizildi. Basın açıklamasından sonra davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Kitle saat kulesinden Eğitim-Sen Bingöl şubesinin önüne kadar yürüdü, burada da halay çekip slogan atan emekçiler eylemi bitirdi.

KARS

Kamu Emekçileri ‘İnsanca Bir Yaşam İçin Grevdeyiz’ sloganı ile Kars’ta At Heykeli önünde basın açıklaması yapıp, halaylar çekti.

KHK’lar ile yaşamı daha da yaşanmaz hale getiren AKP hükümetine karşı örgütlü mücadeleyi devam ettireceklerini dile getiren birçok kamu çalışanı, "grev haklarının yasal teminat altına alındığı bir Toplu Sözleşme düzeni, tüm çalışanlara kadrolu iş güvencesi, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi,temel ücretlerin artırılmasıyla sağlanacak gerçek bir eşit işe eşit ücret sistemi, ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılması, net asgari ücretin açlık sınırı olan 1.000 TL’ye çıkarılarak tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması, hukuksuz, haksız ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi, tutukluların serbest bırakılması için" greve katıldığını söyledi.

AKP’nin ileri demokrasisi davul zurnacıya tahammül edemedi!
Yapılan basın açıklaması sonrasında davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Eylem sonrasında sendika binasına doğru yürüyen davul ve zurnacının yanına gelen polisler, "Kimden izin aldınız da eyleme gelip davul zurna çaldınız, çaldığınız halaylar ile terör örgütü propagandası yapıyorsunuz" şeklinde konuştu.

AKP hükümetini uyaran öğretmen, doktor, memur ve insanca bir yaşam için yapılan greve destek veren öğrenci ve vatandaşlar halaylar eşliğinde basın açıklamasını sonlandırdı.

BANDIRMA

Bandırma'da da grev vardı. KESK ve TTB'nin çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, halkın sağlık hakkı, grevli toplu sözleşme düzeni ve KHK'lara son vermek için grevde yerlerini aldılar. Aynı zamanda, Ayvalık'ta 21 Aralık çalışmaları nedeniyle gözaltına alınan arkadaşlarına uygulanan polis şiddetini de kınadılar.

SİVAS

Sivas'ta emekçiler sabahın erken saatlerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'nde bir araya gelerek grev duyurusuna başladılar. Saat 10'da Poliklinik girişine kurulan kürsüyle birlikte grev başlatıldı. Kürsüden emekçilere seslenen KESK ve TTB üyeleri, 663 sayılı KHK'nın sağlıkta yarattığı yıkıma değindiler.

SİNOP

Sinop'ta KESK öncülüğünde başta Eğitim-sen ve SES olmak üzere Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) haklarının gasp edildiğini söyleyen kamu çalışanları bir günlük grev ve eylem yaptı. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri Sağlık Meclisi'ni oluşturdu, sağlıkçıların yaşadığı sorunlar anlatıldı. Saat 12'de KESK Lokali önünde toplanan emekçiler alkış ve sloganlarla Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Burda yapılan basın açıklamasını Eğitim-sen adına şube başkanı Seyfi Çelebi ve Mustafa Koç yaptı. "İşte Sendika İşte KESK", "Yaşasın İş Ekmek Özgürlük Mücadelemiz", "Genel Grev Genel Direniş", "Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek", "Zam Zulüm İşkence İŞte AKP", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" ve "Parasız Eğitim Parasız Sağlık" sloganlarının atıldığı eyleme 200'den fazla kişi katıldı. Eyleme Eğitim-Sen, Ses, Sinop Tabip Odası, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Türkiye Komünist Partisi katıldı.

Uğur Mumcu Meydanı'ndaki eylemden sonra Sinop Cezaevi'ne geçilerek Gerze'de kurulmak istenen termik santrale karşı eyleme katıldığı için 106 gündür tutuklu bulunan ve bugün çıkarıldığı ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Volkan Özcan cezaevi çıkışında coşkuyla karşılandı.

KIRŞEHİR

Sabah işyerlerine gitmeyerek eyleme destek veren sağlık çalışanları Saat 12'de Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak oluşturdukları Sağlık Meclisi'nde sağlıkta dönüşüm politikalarını mahkum ettiler ve bu politikaların karşısında durma kararlılığında olduklarını ifade ettiler. Yoksul ve düşük gelirlilere sağlık hizmetlerinden yararlanma olanaklarının yok edildiği bu politikalarla insanlara adeta “paran kadar yaşa” denildiğini, hastanelerin artık birer ticarethaneye dönüştürüldüğünü belirttiler.

SES üyeleriyle, saat 12.30’da Öğretmenler Parkı’nda toplanmış olan Eğitim Sen ve BES üyelerinin buluşmalarından sonra KESK’in belirlediği sloganlar ve dövizler eşliğinde basın açıklamasının yapılacağı Yeraltı Çarşısı Üstü’ne doğru yürüyüşe geçildi. Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Emeğin Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi gibi siyasal partiler destek verdi.

TOKAT

21 Aralık grevi Tokat'ta okul ziyaretlerini son güne kadar devam ettiren Eğitim-Sen'in öncülüğünde gerçekleşti. Bugün saat 12:00' da valilik önünde toplanan KESK üyeleri halay çekerek başladıkları eylemlerini Eğitim-Sen şube başkanı Ertan Uysal'ın basın açıklamasını okumasıyla devam ettirdiler. Açıklamanın sonunda Tokat SES temsilciliğinin Tokat Devlet Hastanesi önünde gerçekleştireceği basın açıklamasına beraber gidildi. Devlet hastanesi önünde uzun bir zamandan sonra ilk defa yapılan eylem acil servis önünden başladı ve polikliniklere kadar yürünerek basın açıklaması ile sonlandırıldı.

ÇORLU

Sabahın erken saatlerinde Çorlu Devlet Hastanesi önünde yüzlerce emekçi buluştu. TKP Çorlu İlçe Örgütü de sabahın erken saatlerinde Çorlu halkının greve destek olması için Çorlu meydanında bildiri dağıtarak hastane önündeki basın açıklamasına destek verdi. Saat 11'de yüzlerce emekçi Çorlu Devlet Hastane'sinde TTB'nin yaptığı basın açıklamasına katıldı. Basın açıklaması sonlandıktan sonra Çorlu Belediyesi'nin önüne kadar yürüyüş yapan eğitim, sağlık emekçileri ve siyasi örgütler, Çorlu Belediye'si önünde Eğitim-Sen Çorlu Şubesi'nin yaptığı basın açıklamasına katıldı. Basın açıklamasında, orta okul, lise ve üniversite öğrencileri de yerlerini aldı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Behçet Atlı şunları söyledi:

"AKP hükümeti sermayenin bütün ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için gece gündüz demeden çalışıyor. Patronların taleplerini karşılamak için peş peşe yasal düzenlemeler yapılırken, kamu emekçilerini sefalet ücretlerine mahkûm etmekten, kazanılmış haklarımızı elimizden almaktan çekinmiyorlar.

Yaşadığımız sorunlara çözüm üretmek bir yana, sürekli yeni sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Kamu emekçilerinin çalışma ve yaşam koşulları giderek kötüleşiyor. Angarya çalışma, performans değerlendirme ve benzeri pek çok uygulama ile yaşamımızı cehenneme çevirdiler.

9 Yıllık AKP iktidarında, kamu hizmetleri adım adım ticarileştirildi. Bugün parası olmayanlar eğitim ve sağlık hakkından tam anlamıyla yararlanamıyorlar. Parasız eğitim, parasız sağlık isteyenler ya polis şiddeti ile karşı karşıya kalıyor ya da tutuklanarak cezaevine konuyor.

AKP döneminde, kamuda esnek, güvencesiz ve performansa dayalı çalıştırma daha da yaygınlaştı. Taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamaları ile kamu hizmetleri sermayenin sınırsız talanına açıldı. Esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışma tüm kamu istihdamını ve yaşam alanlarımızı kuşatmış durumda.

Hükümetin kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesi için çıkardığı yasalar yetmezmiş gibi, şimdi de kanun hükmünde kararnameler ile sermayeye hizmette sınır tanımadıklarını gösteriyorlar. Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesi, piyasa mantığıyla yürütülmesi süreci KHK düzenlemeleri ile son aşamaya gelmiştir. GATS anlaşması hükümleri doğrultusunda çıkarılan 35 adet KHK ile gerçekleştirilen değişikliklere baktığımızda kamu hizmetlerinin yürütülmesinde tamamen piyasa dilinin ve özel sektör mantığının egemen kılınmaya çalışıldığı görülmektedir.

KHK düzenlemeleri ile eğitim, sağlık gibi geniş kamu hizmeti alanları tamamen piyasaya açılırken, “eşit işe eşit ücret” kandırmacası ile sadece üst düzey yöneticilerin ücretlerinde iyileştirmeler yapılmış, başta eğitim emekçileri olmak üzere, kamu emekçilerinin büyük bir bölümünün mali haklarında herhangi bir değişiklik olmamış, hatta bazı kurum personeli gelir kaybı yaşamıştır.

AKP hükümeti, pek çok konuda olduğu gibi, “eşit işe eşit ücret” konusunda da kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş, mevcut eşitsizlikleri gidermek yerine, KHK düzenlemeleri ile yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratmıştır.

Devletin anayasal sorumlulukları arasında yer alan yeni istihdam alanları yaratma, eğitim, sağlık, sosyal gü-venlik ile ilgili görevler yerine getirilmiyor. Yurttaşı müşteriye, kamu hizmeti vermesi gereken kurumları ticarethaneye, kamu emekçilerini performansa dayalı çalışan işletme görevlilerine çevirmeye çalışıyorlar.

Çalışma bakanı, 657 sayılı kanunu kaldırarak kamu emekçilerinin iş güvencesini yok etmeyi hedefleyen demeçler verme cesaretini nereden alıyor? Kimsenin iş güvencemize, kazanılmış haklarımıza göz dikmesine izin vermeyeceğiz!"

MARDİN

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Mardin Devlet Hastanesi ve Mardin Diş Hastanesi ve Mardin’deki okulların birçoğu da genel greve katıldılar. Saat 11.00'de Mardin Devlet Hastanesi önünde toplanan kitle, AKP karşıtı sloganlar eşliğinde Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine doğru yürüdüler. Burada Eğitim-Sen ile birleşen grup, basın açıklaması yaptılar. Daha sonra emekçiler sloganlarıyla ve söylenen türküleriyle birlikte halaylar çekerek AKP iktidarını protesto ettiler.

MİDYAT

Mardin Midyat İlçesi’nde emekçiler, çalışma koşullarının düzetilmesi ve insanca yaşam için grevdeydi.Eğitim-Sen İlçe temsilciliği önünde toplanan eğitimciler, Barış ve Kurtuluş parkına kadar yürüyüş yapıp, burada çekilen halaylar ve söylenen türkülerle 1 saatlik oturma eyleminden sonra sloganlar eşliğinde eylemlerine son verdiler.

MAZIDAĞI

Mardin Mazıdağı İlçesi'nde emekçiler, Eğitim Sen İlçe Temsilciliği önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. Eğitim-Sen Mazıdağı Temsilcisi Hamdin Öztekin, AKP hükümetinin dönüşüm adı altında emekçilerin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.

Açıklama esnasında polislerin gazeteci Nizamettin Yılmaz'ı boğazından sıkarak "Akıllı olun" diyerek tehdit ettiği belirtildi.

DERİK

Mardin'in Derik İlçesi'nde emekçiler, Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı. SES Mardin Şube Sekreteri Deniz Araç, AKP iktidarı döneminde sağlık hizmeti başta olmak üzere kamu hizmetlerini tamamen piyasalaştırmayı, ticarileştirmeyi ve sonunda özelleştirmeyi temel politika olarak benimsediğini söyledi.


KOCAELİ

Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı`nda grev hakkına yer verilmesini ve haklarının güvence altına alınmasını isteyen KESK üyeleri, tüm gün çalışmadı ve akşam saatlerinde de kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bazı okullardaki öğretmenler, velilere mesaj atarak öğrencilerin okula gelmemesini istedi. Bazı okullarda ise öğrenciler, öğretmenler olmadığı için evlerine geri gönderildi.

Kalabalık yürüyüş
Hastanelerde, daha önce açıklandığı için mecburi hastalar dışında kimseye numara verilmedi. Doktor ve sağlık görevlileri işbaşı yapmadı, sadece acil servislerin açık kaldığı hastanelere, vatandaşların da grev nedeniyle gelmediği görüldü. Akşam üzeri Merkez Bankası önünde toplanıp ‘’Grevli toplu sözleşme, güvenceli iş, parasız eğitim parasız sağlık, insanca yaşanacak temel ücret, ek ödemelerin emekli aylıklarına dahil edilmesi, sürgünlerin durdurulması için GREV’deyiz’’ pankartı arkasında Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüdü. CHP, DSP, EMEP, HAS Parti, ÖDP, TKP, Halkevleri ve çok sayıda sivil toplum örgütünün destek verdiği yürüyüş sırasında ‘’Mollalar değil, öğretmenler atansın’’, ‘’Parasız eğitim, parasız sağlık’’, ‘’Ücretsiz sağlık, eğitim, sosyalizmde’’, ‘’Yaşasın devrim ve sosyalizm’’ sloganları atıldı.

AKP’ye ağır eleştiri
Davul zurna eşliğinde parkta halay çeken kamu emekçilerine hitap eden KESK Genel Mali Sekreteri Ali Berberoğlu,hak ve özgürlüklerine sahip çıkan kamu emekçileri olarak, insanca bir yaşamı hak eden tüm bireyeler için grevde olduklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’ AKP iktidarının yaptığı her icraat, bu ülkenin üzerine çöken karanlığı daha da arttırıyor. Meclis’te onaylanması için canla başla çalıştıkları bütçe, bu karanlığı daha da zifiri hale getiriyor. Bu bütçede insanca bir yaşam sürdürmek isteyenler yine yok. AKP iktidarı gerçekleri çarpıtmada ne kadar ustalaşsa da, güneş balçıkla sıvanmaz. Bu ülkenin gerçekleri ortadadır. Baskı ve şiddetle tüm toplumu tahakkümü altına almak isteyenlere karşı yılmak yok. Mücadeleye devam ederek dimdik ayakta duracağız” dedi. Eylem, müzik dinletisiyle sona erdi.


DİYARBAKIR

Eğitim-Sen Ofis’te Eğitim-Sen Sendikası önünde, Dev Sağlık-İş Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde, Ses Dağkapı Dörtyol’da buluşarak Dağkapı Meydanı’na üç ayrı noktadan yürüyüş gerçekleştirildi. Eğitim-Sen yürüyüş sırasında iki kere polis engeline takıldı. Güzergah konusunda sıkıntı yaşayan yürüyüş korteji bir saat gecikmelide olsa alana ulaştı. Eyleme Diyarbakır Tabip Odası, TMMOB, KESK, Eğitim-Sen, SES, BES, TKP, EMEP, ESP destek verirken Altan Tan da eylem alanındaydı. Altan TAN, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şemsettin Koç, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Özhekti, KESK MYK üyesi Baki Çınar, ESP İl Başkanı ve EMEP il Başkanı konuşmacılar arasındaydı. Konuşmanın ardından eylem çekilen halaylar ve söylenen türkülerle sona erdi.

(soL)