Başbakan’ın kalıcı simgesi olması tasarlanan yeni Taksim Meydanı projesi jet hızıyla onaylanarak askıya çıktı. Buna göre Taksim 1 Mayıs alanı özelliğini tamamen yitirerek çıkılması oldukça zor bir alan haline gelecekken, Koruma Kurulu 1939’dan beri olmayan Topçu Kışlası hakkında koruma kararı alarak büyük bir skandala imza attı.
“Taksim’e cami yapma fikri 1980’den bu yana var”
Seçim sürecinde Başbakan’ın “Çılgın Projesi” olarak gündeme gelen “Taksim’i yayalaştırma projesi” jet hızıyla onay alarak askıya çıktı. Konuyla ilgili bugün bir basın açıklaması gerçekleştiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, Taksim’in cumhuriyetçiler, sol ve sosyalistler için her zaman çok önemli olduğunu söyledi.
Tarihte çok önemli yeri olan 1976 ve 1977 1 Mayıs’ına tanıklık eden Meydan için 1980’den bu yana cami projesi olduğunu belirten Yapıcı, 1994 yılında Taksim’e Cami Vakfı aracılığıyla Başbakan Erdoğan’ın da bu fikrin destekçileri arasında olduğunu dile getirdi.
“Böyle bir plan olamaz”
Taksim’e jet hızıyla yapılan bu projenin tam bir skandal olduğunu belirten Yapıcı, projenin adının yayalaştırma olduğunu ancak asıl amacının insanların Taksim’e çıkamaması olduğunu söyledi. Taksim’in bütün araçlarını insanlarla birlikte yer altına indiren projenin inanılmaz bir kaos yaratacağını belirten Yapıcı, “Metro ve Füniküler var, bu yüzden yer altına sadece 6 metre inebiliyorlar. Bu insanların yukarı çıkmasına dair hiçbir çözüm yok. Ortada tam bir kaos var” dedi.
“Taksim emekçilere kapatıldı”
Gümüşsuyu, Mete Caddesi ve Sıraselviler’den Taksim’e yürüyerek çıkmanın bu planlarla imkânsızlaşacağını vurgulayan Yapıcı, bundan sonra alanın emekçilere açıkça kapatıldığını söyledi. 1 Mayıs’larda Taksim’in artık kullanılmasının imkânsız hale geleceğine dikkat çeken Yapıcı, askıya çıkan karar ardından iptal başvurusu yaptıklarını ancak hukuksuzluk içinde dozerlerin her an çalışmaya başlayabileceğini söyledi.
“Gezi Parkı tescilli yok edilemez”
Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine Topçu Kışlası’nın yapılmak istendiğini belirten Yapıcı, “Gezi Parkı 1998 yılında Atatürk Kültür Merkezi ile birlikte Kültür Bakanı talebiyle tescillenmiştir. O kararda Gezi Parkı’nın, Taksim Anıtı’nın ve AKM’nin Taksim için bir bütün olduğu karar altına alınmıştır. Bu yüzden Gezi Parkı’nın yok edilmesi mümkün değildir” dedi.
“Topçu Kışlası kararı büyük bir skandal”
İstanbul 2’nolu Koruma Kurulu’nun Topçu Kışlası konusunda aldığı kararı okuyan Yapıcı, 1939 yılında yıkılan, Kışla için skandal bir karar alındığını söyledi. Koruma Kurulu’nun aldığı kararda, Topçu Kışlasını koruma altına aldığını belirten Yapıcı, “Olmayan, geriye tek bir taşın dahi kalmadığı bir yapı için alınan koruma kararı akıl sınırlarını dahi zorlayan bir karardır. Böyle bir karar olamaz. Bu karar tam bir skandaldır” diye konuştu.
Söz konusu kararda, Topçu Kışlası için "İstanbul ili Beyoğlu ilçesi 751 ada, 1,2,3,4 parsellerde bulunan ve yerinde mevcut olmayan" ifadesi kullanılıyor.
(soL - İstanbul)