Mimar, mühendis, şehir plancıları ve birçok yerel derneğin oluşturduğu Taksim Platformu, bugün bir basın açıklaması gerçekleştirerek, Taksim Projesini değerlendirdi. Taksim Meydanı’nı adeta ulaşması imkânsız bir yer haline getiren proje, Taksim’i dalma tünel surlarıyla çevreleyecek.
“Proje Taksim’in etrafını tünellerle çeviriyor”
Kamuoyundan ısrarla gizlenen projenin, yayınlanmış olan kısımları üzerine değerlendirmelerde bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Güzin Kaya, projenin yayalaştırma projesi olarak tanımlandığını ancak gerçeğin çok farklı olduğunu söyledi.
Taksim’e çıkan 8 yolun yedisinin dalma tünelleriyle kapatıldığını belirten Kaya, etrafı oyulan meydanın tek tutanağının İstiklal Caddesi olduğunu dile getirdi.
Bu sayede Taksim’in çevresinde kopmuş ulaşımsız bir meydan haline getirileceğini vurgulayan Kaya, Taksim’de yeşil alan yapılacağı söylenen alana yapılacak tüneller dolayısıyla ulaşmanın çok zor olacağını ifade etti.
“Sıraselviler ve Mete Caddesi’nin sonu”
Mete Caddesi, İnönü Caddesi ve Sıraselviler’in oluşturulacak dalış tünelleri dolayısıyla insansızlaştırıldığının altını çizen Kaya, insanların buralardan yürüyerek çıkmak istemesi durumunda tek sıra olması gerektiğini aksi takdirde bırakılan daracık alanda insan akışının imkânsızlaştığını söyledi.
Bu adımların sonrasında “Taksim’i gerçek bir meydan haline getiriyoruz” söyleminin gerçek dışı kaldığını belirten Kaya, ortada olanın insansızlaştırma ve tünellerle çevrili bir Taksim olduğunu açıkladı.
Çağdaş planlamada artık tünellerle ulaşımı aşağı almanın artık kalmadığını vurgulayan Kaya, arkaik yöntemlerle yapılan planın tutulacak yeri olmadığını söyledi.
“Cumhuriyet dönemi yıkılıyor Osmanlıya dönülüyor”
Kaya’nın ardından söz alan Mimar Korhan Gümüş ise yaptığı konuşmada, projenin oldukça otoriter bir biçimde kimseye danışılmadan Ankara’da planlanmasına tepki gösterdi.
Kent planlaması ve tasarımına bürokratların istediği gibi yön vermenin büyük bir yanlış olduğunu vurgulayan Gümüş, bunun bir kitap yakmak veya film sansürlemekten farkı olmadığını söyledi.
Projeyle Cumhuriyet döneminin gömülmeye çalışıldığını belirten Gümüş, zamanında korunmayan ve yıkılan Taksim Kışlası’nın şimdi yeniden yapılmaya çalışılmasının komik olduğunu ve burada Osmanlı’ya dönme isteğinin olduğunu dile getirdi.
“Türkiye diktatörlüğe gidecekse bunun sembolü Taksim olacak” diyen Gümüş, insansızlaştırılan bir Taksim’de ancak bunun söylenebileceğini dile getirdi.
“6 ayda karar verebilecek kurul 1 haftada onayladı”
Gümüş’ün ardından söz alan Prof. Dr. Betül Tanbay ise, projenin ısrarla kamuoyundan gizlendiğini, müzakere sürecinden ısrarla kaçınıldığını söyledi. Başbakan’ın projesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclisi’nde oy birliği ile geçtiğini hatırlatan Tanbay, 6 ay içinde karar verebilecek olan Koruma Kurulu’nun büyük bir skandala imza atarak bir hafta içinde projeyi onaylamasına tepki gösterdi.
Meydanın etrafının proje sonrası tamamen arabalar ve dalış tünelleriyle çevrileceğini belirten Tanbay, “Siyasiler Taksim’e araçlarıyla geldikleri için meydanı bilmiyorlar. Buraya yürüyerek nasıl gelinebileceğinden haberleri yok. Proje Ankara’da ya da bilgisayar başında hazırlanamaz” dedi.
1 Mayıs kutlaması mümkün değil
İzleyicilerden gelen bir soru üzerine 1 Mayıs kutlamasının Taksim'de yapılmasının proje sonrası imkansızlaşacağını belirten Prof. Dr. Güzin Kaya, insanların Taksim'de 1 Mayıs kutlamak istemesi durumunda batış tünellerine düşmesinin muhtemel olduğunu vurgularken, Taksim'in alacağı insan sayısının proje fotoğraflarında görülen kadarı olabileceğini dile getirdi.
(soL – İstanbul)
İşte etrafı yarıklarla çevrili ve ulaşılması oldukça zor Taksim Meydanı
Proje sonrası Gümüşsuyu bu hale gelecek