Tüm patronların gözdesi: CHP, Hatay'da Lütfü Savaş'tan vazgeçebilir mi?

Lütfü Savaş'ın Hatay'da sahip olduğu sermaye gücü, yönettiği piyasa ve patronlarla kurduğu ilişkiler adaylık kararının bir hata değil bilinçli bir tercih olduğunu gösteriyor. 

Özkan Öztaş

CHP'nin Hatay'da Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi kentte tepkilere neden olmuş ve Savaş, 6 Şubat deprem anmaları sırasında depremzedeler tarafından protesto edilmişti. Sosyal medyada kısa süre içinde "Lütfü Savaş Adaylıktan Çekil" kampanyasına dönen protestolarda yaygın kanı, CHP'nin aldığı kararda bir hata olduğu ve depremzedelerin bu karara tepki duyduğuydu. 

Depremde yıkılan evlerin açılışında boy gösteren, kimi inşaat firmalarıyla dirsek teması olan Lütfü Savaş yaşanan yıkımdan sorumlu olmadığını eğer bir sorumlu aranıyorsa hep birlikte istifa edilmesi gerektiğini belirtiyor ve görevinin başında olacağını duyuruyordu.

Daha öncesinde de CHP Genel Başkanı Özgür Özel basına verdiği bir demeçte CHP'nin Hatay'daki adayına dair açıklamalarda bulunurken "Hatay’da vereceğimiz karar çok tarihi bir karar olacak. Bir şehirde yıkım yaşanıyorsa o şehirde herkesin sorumluluğu vardır" demişti. Bu açıklamanın ardından Lütfü Savaş'ın yeniden Hatay'da aday gösterilmesi tartışmaları başlattı. 

Ancak Lütfü Savaş'ın Hatay'da sahip olduğu sermaye gücü, yönettiği piyasa ve patronlarla kurduğu ilişkiler bu kararın bir hata değil bilinçli bir tercih olduğunu gösteriyor. 

Hatay'da her patronun yolu Lütfü Savaş'tan geçiyor

Konu geçtiğimiz senelere, deprem öncesine kadar uzanıyor. 2021 yılında gazeteci Celal Eren Çelik tarafından kaleme alınan haberde Hatay'daki büyük fuar organizasyonu olan Expo Hatay'ın düzenleyici firmasının başında Lütfü Savaş'ın olduğu ve Lütfü Savaş'ın burada Hataylı patronlara ve siyasilere pastadan büyük paylar dağıttığı gündeme gelmişti. 

Habere göre Lütfü Savaş Expo Hatay fuarı için bir şirket kurup yönetim kurulu başkanı olmuştu ve yandaşlarına ve yakınlarına pastadan pay vererek milyon dolarlık paranın başına geçmişti. Doğal olarak da bu şirketi yönetirken ne ara belediye başkanlığı yaptığı da akıllara gelen sorular arasında yer alıyordu. 

26 Ekim 2020 tarihinde Hatay’da, Hatay Girişim ve Gıda Anonim Şirketi adıyla kurulan şirket Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan ilan ile resmiyet kazanırken şirketin 69 kurucu ortağı bulunuyordu. Şirketin kurucu listesinde Lütfü Savaş'ın akrabaları Hatay Sporlu futbolcular, o dönem takımın teknik sorumlusu Gökhan Zan ve şehirdeki kimi siyasilerin isimleri de yer alıyordu. Belediyedeki daire başkanları, CHP Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, CHP Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de kurucular arasındaydı. Dolayısıyla Hatay'da milyon dolarlık yatırımların ihalesini veren de alan da Lütfü Savaş'ın başında olduğu şirket ve onun ortaklarıydı. Tüm bunların sonucunda Hatay'da patronlar Lütfü Savaş'tan memnun ve kurulan tezgahtan haberdardı. 

Lütfü Savaş'a alternatif isim CHP'li Vekil Suzan Şahin aynı zamanda Savaş'ın büyük ortağı

Bütün bu tartışmaların ışığında akla ilk gelen şey artan tepkilere karşı CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş'ı yeniden gözden geçirmesi ve olası alternatifler üzerinden yeni bir aday belirlemesiydi. Bu süreçte akla gelen isimlerden biri de kendisi de depremzede olan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin olmuştu. 

Adaylığı konusunda basına konuşan Suzan Şahin ise kendisine böyle bir teklifin gelmediğini, gelse dahi reddedeceğini, CHP'nin Hatay'da Lütfü Savaş'tan daha iyi bir aday bulamayacağını belirtiyor ve hatta "Bu saatten sonra genel merkezin aday değiştirmesi için aklını peynir ekmekle yemiş olması lazım" diyordu.

Herkes gibi Suzan Şahin de depremzedelerin Lütfü Savaş'tan duydukları memnuniyetsizliğin farkındaydı. Açıklamasında "Memnuniyetsizlikler var mı var? Gayet doğal. Her adaya bazı itirazlar olabilir. Bunu büyüttüler. Lütfü Savaş bu seçimi kazanır" ifadelerini kullanıyordu.

Ancak Hatay Girişim ve Gıda Anonim Şirketi adıyla kurulan ve başında Lütfü Savaş'ın olduğu 69 kurucu ortaklı şirkette Suzan Şahin'in de 100 bin liralık kurucu pay ile şirketin bir diğer büyük ortakları arasında yer alması dikkat çeken bir diğer detay. Dolayısıyla da adaylık konusunu peşinen reddetmesinde ve Hatay'a dair en iyi seçeneğin Lütfü Savaş olduğunu iddia etmesinde kurduğu ticari ortaklığın payı da tartışma konusu. 

 

 

Şirketin kurucuları, ortakları ve sahip oldukları yatırım oranları Ticari Sicil Gazetesi'nde açık erişime sahip bilgiler arasında yer alıyor.

Gökhan Zan detayı: Hem kurucu ortak hem siyasi rakip

Lütfü Savaş'a dair akla gelen bir diğer alternatif ise eski futbolcu Gökhan Zan. Gökhan Zan'ın CHP'den adaylığını şiddetle eleştiren ve engellediği iddia edilen Lütfü Savaş'ın, konuyu Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ve yine bu süreçten Meral Akşener'in de haberinin olduğu siyaset kulislerinde dolaşan bilgiler arasında yer alıyordu. 

Ancak aynı zamanda Gökhan Zan da 2020 yılında kurulan Hatay Girişim ve Gıda Anonim Şirketi'nin kurucu ortakları arasında yer alıyor. O dönem Hatayspor'un başında olan Zan, diğer teknik heyet ve kulüp yöneticileri gibi şirketin kurucu ortakları arasına girmiş ancak siyasetin renkleri değiştikçe Lütfü Savaş'la olan ortaklık bir rekabete dönüşmüştü. 

Arazisine el koydu, kira ödemedi

Gökhan Zan'ın 50 dönümlük arazisine zorla el koyduğu da iddia edilen Lütfü Savaş'ın araziyi 1000 liralık kira bedeli ile belediye için kullandığı ve üstelik bu kirayı da ödemediği yine gündeme gelen iddialar arasında. 

Tüm bu verilerle birlikte CHP'nin kurulan bu şirketten habersiz olması ya da haberi varsa nasıl müsaade ettiği tartışılması gereken başlıklardan biri haline geliyor. Hatay'da patronların ve siyasilerin şirkette ortaklaşa sürdürdüğü rant paylaşımının tepesinde duran Lütfü Savaş'ın adaylığının CHP'nin aldığı yanlış bir karardan ziyade bilinçli bir tercih olduğu iddiaları güç kazanıyor.