Lezita grevcilerine 'Kuzu kuzu' dinleteni tanıyalım: Abalıoğlu Grup

İşçilerin direndiği Lezita'nın bağlı olduğu Abalıoğlu Grup'un yükseliş öyküsü tam bir tüccar patron hikayesi. Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Fethullah Gülen...

Haber Merkezi

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan ve esas sahibi Abalıoğlu Grup olan piliç üreticisi Lezita'da işçiler grevde. Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart'ta üretimi durdurdu.

Lezita patronu, sendikanın yetki aldığı Aralık 2023’ten beri fabrikada sendikal örgütlenme yapan 30 işçiyi işten çıkardı. Grev ilanından sonra işçi alımı ve işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen, Lezita fabrikasında grevden önceki son bir haftada yaklaşık 10 işçi işten çıkarıldı.

Patronun 'kurnaz' fikirleri işçiye sökmedi

İşçilerin sesini bastırmak için fabrika önüne ses sistemi kuran ve yüksek sesle müzik dinleten patron, daha önce de direniş alanını dikenli tellerle çevirmiş, fabrikaya barikat yığmış, girişe çok sayıda TIR dorsesi park ettirmişti. Hatta grev kırıcılık için komşu fabrikalardan destek istemekle kalmayan yönetim, greve engel olmak için Hindistan'dan işçi bile getirmişti. 

Patronun "önlemleri" bununla da bitmedi. Bazı işçiler özel güvenlik aracılığıyla alıkoyulmaya çalışılırken, grevci işçilerin toz içinde kalması amacıyla fabrika etrafındaki yola toprak döküldü. Grev alanına taşınan vince çıkan bir kişiyse kamerayla grevci işçileri kayda aldı. 

İşçinin gasp edilen hakkıyla büyüyen şirket

2006'da kurulan ve işçisinin hakkını gasp eden, mesai ücretlerini ödemeyen Lezita, üstüne bir de her yıl devletten istihdam teşvikleri, krediler alarak Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasına girdi. Piliç üretimi yapan ve "helal gıda sertifikası" da olan Lezita, alanında entegre tedarik zinciriyle üretim yapan iki firmadan biri konumunda.

Firmanın bağlı olduğu Abalıoğlu Grup, yem sektöründe de yatırımlara sahip.

Abalıoğlu ailesinin devlet eliyle yükselişi

Abalıoğlu ailesinin tüccarlık öyküsü holdingin sitesinde yer alan bilgilere göre 1900’lü yılların başında Denizli civarında deri tabakhanesiyle başlıyor. Aile 1940’lı yılların başında sanayiciliğe ilk adımını un üretimiyle atıyor. 1951'deyse Pamuk Çırçır Fabrikası faaliyete geçiyor.

1963'e gelindiğinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Turgut ile görüşen Orhan Abalıoğlu, bakanın da "tavsiyesiyle" o dönemde henüz Devlet Planlama Müsteşarı olan Turgut Özal’ı yerinde ziyaret ederek Denizli’de bir sanayi yatırımı yapmak istediğini anlatıyor. Ancak Devlet Planlama Teşkilatı o dönemde özel girişime herhangi bir destekte bulunmadığı için Özal, Orhan Abalıoğlu’na yine o dönemde Odalar Birliği Genel Sekreteri olan Necmettin Erbakan’la görüşmesi gerektiğini söylüyor. Böylelikle Orhan Abalıoğlu yem sektörüne giriş yapıyor.

Almanya’ya giden Orhan Abalıoğlu, oradan aldığı "esin"le Denizli’deki ilk fabrikasını 1969 yılında kurup, faaliyete başlıyor. Ardından 1992'de hayvancılık sektörünün hammadde ihtiyacını karşılamak üzere, AYTAR firmasını kurarak başta ABD olmak üzere pek çok ülkeden yem hammaddesi ithalatına başlıyor. 1993'te sofralık yumurta üretimiyle gıda sektörüne giren patron Abalıoğlu, bununla da yetinmeyerek 1996'da tekstile yüzünü dönüyor. Daha sonra 2007'de kapanan fabrikasındaki üretimin yüzde 80’ini ihraç ediyor.

Arada büyük bir besi çiftliği ve iki yem fabrikası daha açan Abalıoğlu Grup, 2004'te AKP iktidarıyla şirketin merkezini İzmir'e taşıyor. 2006'da daha sonra gruptan ayrılan ve Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde açılan Soya Fasulyesi İşleme ve Yağ Tesisi devreye alınıyor. Aynı yıl Lezita entegre tesisi kuruluyor. 2010 sonrası yem fabrikalarını çoğaltan Abalıoğlu, balık işleme tesisi de açıyor.

Abalıoğlu patronuna 'FETÖ' gözaltısı

Tarih 8 Ağustos 2016. Darbe girişiminin üzerinden henüz bir ay geçmemişken, İzmir genelinde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, bilinen Gülencilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Baha Abalıoğlu da gözaltına alındı.

Baha Abalıoğlu, bir gece gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Soruşturmayı ünlü savcı Okan Bato yürütüyordu. HSK'nin 'FETÖ Borsası' ve mal varlığındaki artış nedeniyle yer değiştirme cezası verdiği eski İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Okan Bato, bu malların kaynağını "kayınpederinden kalan miras" olarak açıklamıştı.

Düzeltme: Haberin ilk versiyonunda Lezita'nın bağlı olduğu şirketin adı sehven "Abalıoğlu Holding" olarak yazılmıştır. Abalıoğlu ailesi zaman içinde iki kola ayrılmış, Lezita'nın bağlı olduğu kol Abalıoğlu Grup ismini kullanmıştır. Abalıoğlu Holding'le bu şirket arasında güncel bağ bulunmamaktadır.

Holding Denizli'de "Cedide Abalıoğlu" isimli bir de Anadolu İmam Hatip Lisesi kuruyor