Grevde 8 Mart: Kadın işçilerden ‘Korkak Lezita’ sloganları

Lezita fabrikasında greve çıkan işçiler, fabrika önüne kurduğu ses sistemiyle işçilerin sesini bastırmaya çalışan patronu protesto etti.

Haber Merkezi

İzmir Kemalpaşa’da Abalıoğlu Holding’e ait Lezita piliç eti işleme fabrikasındaki grev ikinci gününde devam ediyor.

Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle grev kararı almış, 7 Mart gününün ilk saatlerinde greve çıkmıştı.

Patron grevin ilk saatlerinde işçilerin seslerini bastırmak için fabrika önüne büyük bir ses sistemi kurarak yüksek sesle pop ve tekno müzik yayını yapmaya başlamıştı. Jandarma da fabrika önüne getirilirken, tesisin önüne dikenli telli bariyerler çekilmişti.

Bugün grevin ikinci gününde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayan kadın işçiler fabrika önüne jandarma getiren ve halen bangır bangır müzik yayını yaparak seslerini kısmaya çalışan patronu protesto ettiler.

Kadınlar “Korkak Lezita” sloganları atarak patronun gün boyu çaldığı yüksek sesli müziği kapatmasını istediler. İşçiler “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla önlerine konulan bariyerlere de tepki gösterdiler.

Çok sayıda işçi hukuksuz olarak işten çıkarıldı

Öte yandan grevin 2. gününde soL’a konuşan bir işçi, sendikanın grev ilan etmesinin ardından fabrika yönetiminin tek tek işçilere greve çıkıp çıkmayacağını sorduğunu, greve çıkanları işten çıkarmakla tehdit ettiğini anlattı.

Edinilen bilgiye göre Abalıoğlu Lezita patronu sendikanın yetki aldığı Aralık 2023’ten beri fabrikada sendikal örgütlenme yapan 30 işçiyi işten çıkardı. Grev ilanından sonra işçi alımı ve işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen, Lezita fabrikasında grevden önceki son bir haftada yaklaşık 10 işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi.