Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy’deki ''Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı” projesi planları için İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı, üst mahkeme tarafından kaldırıldı.
AVM görünümüyle bir gar projesinin önünü açan imar planlarına Kadıköy Belediyesi askı sürecinde itiraz etti ancak sonuç alamayınca planları mahkemeye taşıdı.
Üst mahkeme kararı bozdu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TCDD'nin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi yürütmeyi durdurma kararını 2 Haziran 2020 tarihinde oy birliğiyle kaldırdı.
Kararda, ilk dava dosyası kapsamında bilirkişi raporunu hazırlayanların gerekli niteliklere sahip olmadığı belirtildi. Dava konusu planların uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşacağına dair yeterli delil bulunmadığı gibi ilk derece mahkemesince de bu konuya yönelik bir irdeleme yapılmadan karar verildiği savunuldu.
Yine itiraz edecekler
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bu projeyle, Kadıköy’ün orta yerine, en değerli arazilerinden birine kentin en son ihtiyacı olacak bir AVM yapılmak istenmektedir. Bu sadece Kadıköy’e değil, tüm İstanbul’a da ihanettir. Bu ihanetten bir an önce vazgeçin. Meşruiyeti sorguya muhtaç mahkeme kararına yine itiraz edeceğiz” dedi.
Yandaşa verildi
Söğütlüçeşme'ye 193 milyon 794 bin lira maliyetle yapılacak gar görünümlü AVM, Devlet Denetleme Kurulu Üyesi’nin oğlu Sefa Özçelik'in yönetim kurulu başkanı olduğu Fıratcan İnşaat tarafından yapılacak.
TCDD'nin Söğütlüçeşme'yi peşkeş çektiği şirket de tanıdık isimler yer alıyor.
Şirketin yönetim kurulu başkanı Devlet Denetleme Kurulu üyesi Abdurrahman Özçelik'in oğlu Sefa Özçelik.
Bilirkişi raporu: Ne kadar beton-kütle oluşacağı belirsiz
Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda proje sahasında, 3 katlı yolcu transfer-oto terminal ve yönetici merkez sahası, toplu taşıma güzergahları, pasif yeşil alan, yeşil alan, zemin altı otopark, taşıt yolu ile alt-üst geçitler tanımlandığı, 42 bin 451 metrekarelik inşaat alanı hesaplandığı belirtildi.
Proje alanında toplam yapılaşma hakkı içinde hangi alanın ne kadarlık inşaat alanı ve beton kütle oluşturacağı konusunun belirsizlik taşıdığı vurgulandı. Bakım, onarım, servis gibi teknik işlerin yerine getirileceği yapıların yapılaşma hükümlerinin de planda tanımlanmadığı ve belirsizlik içerdiği ifade edildi.