AKP, bir yandan Filistin'i desteklediklerini iddia ederken diğer yandan İsrail'le işbirliğine devam ediyor. BOTAŞ'ın en önemli müşterilerinden biri İsrail. Zorlu Enerji sahibi olduğu dört doğalgaz çevrim santrali İsrail enerji piyasasına elektrik üretiyor. En büyük çimento ve demir üreticileri İsrail'e ihracata devam ediyor. Çatışmaların yeniden tırmandığı 7 Ekim'den bu yana yüzlerce gemi Türkiye'den İsrail'e mal taşıdı ve taşımaya devam ediyor.
İki ülke arasında artan ticaret istatistiklere de yansıdı. Karar yazarı İbrahim Kahveci'nin aktardığı Ticaret Bakanlığı verilerine göre, kasım ayında 319,5 milyon dolar olan İsrail’e ihracat aralık ayında yüzde 34,8 oranında artarak 430,6 milyon dolara yükseldi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda İsrail ile ticaretin gerilediğini söylemiş, buna gerekçe olarak yıllık dış ticaret verilerini göstermişti. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı aylık bazdaki ihracat verileri Bolat'ın işaret etmediği artışı gözler önüne serdi.
TKP: Hilafet özlemcileri, Filistin halkının arkasına saklanmayın!
"Filistin'e destek" bahanesiyle gerçekleştirilen yürüyüş Bilal Erdoğan'ın boykot çağrısıyla değil, gericilerin hilafet çağrısıyla öne çıktı. Şeriatçılara yanıt, yine Galata Köprüsü'nde TKP'den geldi.
TKP'liler bu sabah saatlerinde köprüye astıkları pankartı sosyal medya hesaplarından "Sermayenin İsrail’le tam gaz devam eden ilişkilerini sorgulamayanlar Filistin halkının arkasına sığınmaya cesaret ediyor. Uyarıyoruz!" diyerek paylaştı.
Pankartta "Hilafet özlemcileri, Cumhuriyet düşmanları Filistin halkının arkasına saklanmayın!" denildi.
Ticaret Bakanlığı panikte
Ticaret Bakanlığı, dış ticaret verilerinde Aralık ayında İsrail’e yapılan ihracatın arttığının ortaya çıkması ve büyük tepki toplaması üzerine apar topar durumu kurtarma açıklaması yaptı.
Bakanlık’tan yapılan ve anlatım bozukluklarına bakılırsa panik halinde hazırlanan açıklamada, “İsrail’le ihracatın arttığına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
Öne sürülen ilk argüman Filistin bölgesine giden tüm malların İsrail adıyla İsrail gümrüklerinden ve limanlarından geçtiği oldu. Ancak şimdiye dek kamuoyuna yansıyan tek tek sayısız ticaret örneğinde karşı taraftaki şirketler İsrail şirketleri. Üstelik, zaten savaşın başından beri İsrail Gazze’yi tam ablukaya aldı, dolayısıyla burada Gazze’nin hiç payı yok, Batı Şeria’ya ticaret olduğu da çok şüpheli.
Ayrıca İsrail’de yaşayan 2,2 milyon Filistinli’den dem vuruldu. Bu nedenle İsrail'e ticaretin kesilemeyeceği ima edildi.
Öte yandan Batı Şeria ve Gazze’nin ekonomisini de büyük oranda İsrail şirketleri kontrol ediyor. Örneğin, İsrail’in petrol devlerinden Delek Group, Filistin topraklarındaki enerji işlerinde de en faal şirketlerden biri. Ama Delek, aynı zamanda yasadışı yerleşimleri de desteklediği için Birleşmiş Milletler tarafından ifşa edilmiş bir şirket.
Ticaret Bakanlığı, açıklamanın sonunda da, “ticaret aslında düştü” diyebilmek için 7 Ekim-31 Aralık tarihleri arasındaki genel ticaret toplamlarında 2022 ve 2023 yıllarını kıyaslıyor. 2022’de savaş yokken bu dönemde toplam hacim 2 milyar 320 milyon dolar, 2023’te savaş olan dönemde 1 milyar 280 milyon dolar, yani yüzde 45 düşüş var, diyor.
Oysa savaş nedeniyle ticaretin düşmüş olması zaten beklenen sonuç. Üstelik burada düşüşün önemli bir kısmının abluka altındaki Filistin topraklarıyla yapılan ticaretin dibe vurmasından kaynaklandığı da tahmin edilebilir.