2024'ü ''Emekli yılı'' ilan eden iktidar, daha yılın ilk ayında bir kez daha milyonları açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etti. Rekor enflasyon nedeniyle yapılan zammın en az yarısı gelmeden gitti. İtiraz edenler engellerle karşılaştı, sesini duyuranlarsa şükretmeye davet edildi.
Bugün, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting yaptığı Zonguldak’ta ''Emekliler aç'' yazan dövizle miting alanına girmek isteyen 59 yaşındaki Fatime Kurtulbaş, polis tarafından miting alanına alınmadı.
Duvar’da yer alan habere göre, emeklilerin sesini duyurmak istediğini belirten Kurtulbaş, “Eşim Sabahattin Kurtulbaş, 10 bin lira maaş alıyor. Geçinemiyoruz. Yazıyı torunum yazdı. Eşim gelmek istemedi. Bana da 'gitme boşuna, seni bu yazıyla mitinge almazlar' dedi. Haklı da çıktı. Ama ben korkmuyorum. Emekliler artık sesini çıkarmalı” dedi.
Kurtulbaş, daha sonra polis arama noktasından geri dönerek elindeki dövizle evine gitti.
AKP'li adaydan 'açız' diyen emekliye: 'Vatanımız cennet'
Emeklinin sesinin duyulmadığı bir başka örnek geçtiğimiz hafta Aydın'da yaşandı.
AKP’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, seçim çalışmaları kapsamında Kuşadası Avcılar Kulübü’nün kahvehanesine gitti. Desteğini istediği bir yurttaş “Emekli aç, 7 bin 500 lira aylık alıyorum” dedi. Savaş'ın yanıtıysa, “Akşam başımızı yastığa koyduğumuzda huzur içinde uyandığımız cennet vatanımız var. Bunun kıymetini bilelim” oldu.
Bir başka yurttaş, “Biz vatanı biliyoruz, siz bilin” derken, Mustafa Savaş ve beraberindekiler hızlıca mekanı terk etti.
Bu sırada Mustafa Savaş ile kahvehaneyi ziyaret eden bir şahıssa emekli yurttaşa “Garibanın kahvede ne iş var” deme yüzsüzlüğünü gösterdi.
'Müjde' tutmadı, milyonlar yüzde 33 zam aldı
Altı aylık enflasyon yüzde 37,57 olarak açıklanmış, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan "seyyanen zam" ile bu oranı işçi emeklilerinde yüzde 42,6, kamu işçisi emeklilerinde ise yüzde 49,25'a çıkarmıştı.
''Müjde'' olarak duyurulan zam meydanlarda tepkiyle karşılınca iktidar cephesinden geri adım geldi. Çalışma Bakanı işçi emeklilerinin aylıklarının da yüzde 49,25’e yükseltileceğini duyurdu.
Ancak en düşük aylık ya da kök maaşlara ilişkin bir açıklama yapılmadı. Hükümet en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya tamamlıyordu, ocak ayı itibariyle 10 bin liraya tamamlanmaya başlandı. Bu durumda kök maaşı 6 bin 700 liranın altında olan emekliler, aylıklarının 10 bin liraya tamamlanmasıyla duyurulanın aksine sadece yüzde 33,3 oranında zam almış oldu.
Emekli zammının en az yarısı gitti
Zamlı ücretlerin alınmaya başladığı yılın ilk ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, Ocak'ta yüzde 6,7 artan enflasyon yıllık yüzde 64,86 oldu.
Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesaplamasına göre, enflasyon Ocak'ta yüzde 9,38 artarak, yıllık yüzde 129,11 oldu.
Ocak'ta emeklilere 2023 yılının ikinci altı ayına ilişkin enflasyon farkı hariç yüzde 15 zam yapılmıştı. Yani TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre bu zammın neredeyse yarısı, ENAG’a göre ise yarısından fazlası daha yılın ilk ayında eridi.
'Emeklilerin taleplerinde çıtayı yükseltmesi gerek'
Baskılanan ücretleri ve gasp edilen haklarına karşı bir araya gelen emekliler, geçtiğimiz hafta İzmir'de Patronların Ensesindeyiz Emekliler Dayanışma Ağı'nı kurdu.
Güncel sorunları ve çözüm yollarını tartışmak için buluşan emekliler, toplumsal hayatın her alanından dışlandıklarını vurguladı.
Emeklilerin ücretin yanı sıra ulaşımdan barınmaya birçok sorun yaşadığına dikkat çeken Patronların Ensesindeyiz temsilcisi Selçuk Işık, "Emeklilerin bugün talepler konusunda çıtayı yükseltmesi gerekiyor. Emeklilerin sorunları ücret tartışmasına sıkıştırılmak isteniyor. Yerel seçimler yaklaşırken emeklilerin ağzına bal çalıp meseleyi kapatmak istiyorlar. Oysa emeklilerin yaşamı bu sığ tartışmalara sığmaz. Bugün emekliler toplumsal yaşamın dışına itilmeye çalışılıyor. Emekli mücadelesi tam da bu yüzden insanca yaşam talebiyle tüm yerelliklerde ağlar halinde örgütlenmelidir. Tüm emeklileri bulundukları yerelliklerde temsilcimiz olmaya çağırıyoruz" dedi.