Patronların Ensesindeyiz Emekliler Dayanışma Ağı İzmir’de yola çıktı

Emeklilerin güncel sorunları ve çözüm yollarının ele alındığı etkinlikte ücret tartışmalarının ötesine işaret edildi.

Haber Merkezi

İzmir Patronların Ensesindeyiz Emekliler Dayanışma Ağı (PEEDA) dün İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde emeklilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen toplantıda kuruldu.

Patronların Ensesindeyiz temsilcisi Selçuk Işık ve PEEDA sözcüsü Mehmet Düşünceli’nin konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda emeklilerin güncel sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.

'Emeklilerin taleplerinde çıtayı yükseltmesi gerek'

Bu alanda birçok oluşumun, derneğin, sendikanın bulunduğunu ama etkisiz kalındığını belirten Selçuk Işık, konuşmasında başka türlü bir mücadele pratiğinin hayata geçirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Emeklilerin yaşamlarının sermayenin çıkarları uğruna baskılandığını ifade eden Işık, "Emeklilerin bugün talepler konusunda çıtayı yükseltmesi gerekiyor. Emeklilerin sorunları ücret tartışmasına sıkıştırılmak isteniyor. Yerel seçimler yaklaşırken emeklilerin ağzına bal çalıp meseleyi kapatmak istiyorlar. Oysa emeklilerin yaşamı bu sığ tartışmalara sığmaz. Bugün emekliler toplumsal yaşamın dışına itilmeye çalışılıyor. Emekli mücadelesi tam da bu yüzden insanca yaşam talebiyle tüm yerelliklerde ağlar halinde örgütlenmelidir. Tüm emeklileri bulundukları yerelliklerde temsilcimiz olmaya çağırıyoruz" dedi.

Yıllarca emeklilerin sendikal mücadelesinde önemli sorumluluklar üstlenmiş olan PEEDA sözcüsü Mehmet Düşünceli ise mevcut sendikaların bürokratik sorunlar ya da yasal engellemeler nedeniyle sıkışmış olduğunu, ücret tartışmalarının ötesinde de bir ufuklarının maalesef bulunmadığını belirtti. Ayrıca PEEDA’nın yerel yönetimlerin ulaşım, faturalar, barınma gibi politikalarına müdahale etmek gibi bir hedefinin de olduğunu vurguladı. PEEDA’nın en önemli farkının süreklileşmiş bir mücadeleyi insanca yaşam talebi etrafında örmek olacağını ifade eden Düşünceli, tüm emeklileri bu ağın bir parçası olmaya davet etti.

'Kapımız emeklilerin sorunlarını dert edinen herkese açık'

Düşünceli, konuşmasında "Emekli maaşları asgari ücretin yüzde 58’ini bulmuşken biz hangi oranları tartışıyoruz. Emekliler bugün hem bulunduğu illerde hem de genel anlamda insanca yaşanabilecek koşulları radikal bir biçimde talep etmeli, kamuoyu yaratmalıdır. PEEDA’nın kapısı emeklilerin sorunlarını dert eden herkese açıktır. TKP’nin semt evleri emeklilerin buluşma noktası olmalıdır. Toplumsal yaşamdan dışlanmaya çalışılan emekliler uzmanlıklarını, ilgi alanlarını semt evlerinde var edebilirler" ifadelerini kullandı.

İzmir PEEDA önümüzdeki günlerde taleplerini somutlaştırarak bir imza kampanyası başlatıp alanlara inecek.