Üç haftadır direnen AKG işçileri '15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye devam' dedi

İzmir Kemalpaşa'da Alman patronlar tarafından kurulan radyatör ve soğutucu üreticisi AKG Termodinamik fabrikasında sendika üyesi oldukları için işten atılan işçiler, iş yeri önünde direnişte üçüncü haftayı geride bıraktılar. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve yüzlerce işçi bugün direnen AKG işçileriyle dayanışmak için Kemalpaşa'ya geldi.

soL-İzmir

İzmir'in Kemalpaşa ilçesi Ulucak beldesinde radyatör ve soğutucu üreten Alman AKG Termodinamik fabrikasında sendikalaşma faaliyeti sürdüren işçilerden sekizi, patronlar tarafından işten çıkartıldı. 26 Mayıs Cuma günü iş akitleri feshedilen sekiz işçi iş yeri önünde direnişe başladı, daha sonra direnen işçilere destek veren 16 işçi daha patronlar tarafından işten atıldı. İş yeri önünde ta 21 gündür direnen işçiler, 15-16 Haziran büyük işçi kalkışmasının yıl dönümünde mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar. 

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın İzmir Şubesi, bugün 21 gündür direnen AKG Termoteknik fabrikası işçilerini ziyaret etti.

Ziyarete, sendikanın örgütlü olduğu Torbalı, Gaziemir, Çiğli, Kemalpaşa ve Manisa’daki fabrikalardan gelen çok sayıda metal işçisi AKG işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

TKP'DEN DİRENEN AKG İŞÇİLERİNE ZİYARET

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir Örgütü de, AKG işçilerini yalnız bırakmadı. Direnişteki işçiler haftalık siyasi dergi Boyun Eğme'yi iilgiyle okudular. 

"YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI" SLOGANIYLA YÜRÜDÜLER

Kemalpaşa OSB'deki yürüyüşte "15-16 Haziran’ın ışığında AKG’de sendika hakkına sahip çıkıyoruz" pankartı açıldı. "AKG işçisi yalnız değildir" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

SERDAROĞLU: ÇAĞRIMIZ DİKKATE ALINMAZSA DAHA GÜÇLÜ GELECEĞİZ

AKG fabrikası önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bu ülkede ne zaman OHAL olursa hemen ‘işçilerin hakkını nasıl gasbederim’in hesabı yapılıyor. İşçi mücadelesi OHAL’le engellenmeye çalışılıyor. İşçilerin hakları elinden alınmak isteniyor. Grevler engelleniyor, sendikacılar tutuklanıyor. İşçi atmalara engel olunmuyor, eylemlere engel olunuyor” dedi

Grev yasaklarına değinen Serdaroğlu, “Grev yasakları da OHAL’e bağlanıyor. İşçilerin mücadelesinden korkuyorlar. Şişecam işçileri de metal işçilerinin yolundan ilerleyerek direndi ve kazandı. Bir ülkede örgütlenme özgürlüğü ne kadarsa demokrasi özgürlüğü de o kadardır. Devleti buraya müdahale etmeye çağırıyorum. Çağrılarımız dikkate alınmazsa daha kalabalık ve daha güçlü geleceğiz. Bilinsin ki bu ülkede kimse işçilerin haklarını kullanmasını engelleyemez. Bu ülke köle yetiştirme kaynağı değildir. Buna engel olacağız” diye konuştu.

PATRONLAR FABRİKANIN ADINI KAPATIP ALMAN BAYRAĞINI GİZLEDİLER

AKG termodinamik fabrikasındaki direnişin büyümesi üzerine, patronların talimatıyla fabrikanın adı kamufle edildi, iş yeri önündeki Alman bayrağı indirilerek yalnızca Türk bayrağı bırakıldı.