Suriye'de muhalefet silahlanıyor

Bir süredir akıbeti tartışılan Suriye muhalefeti, son hafta boyunca hem silahlandığını duyurdu, hem de Suriye ordusuna karşı ilk defa "silahlı direniş sergilediğini" açıkça duyuran bir eylem yaptı.. ABD durumu "normal" karşılarken, Suriye, muhalefetin silahlanmasında ABD'nin parmağı olduğunu iddia etti.

Suriye'de uzun süredir Esad rejimine karşı bir iktidar alternatifi olmaktan uzak görünen Suriye muhalefeti, ordudan kaçan subayların eliyle silahlanmaya başladığını duyurdu. Özellikle Türkiye'de bulunan Özgür Suriye Ordusu ve Özgür Subaylar Hareketi silahlanmanın başını çekerken, ABD'den bu hamleye destek açıklaması geldi.

Rastan'da "ciddi silahlı direniş"
Suriyeli muhalifler, Rastan kentinde süren operasyonlarda güvenlik güçlerinin ilk kez ciddi silahlı direnişle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Şimdiye kadar birçok örnekte muhalefet zaten silahlı eylemlerde bulunmuş, Cisr el Şuğur'daki gibi bazı durumlarda ilk saldırıları kendisi yapmıştı. Ancak bu defa muhalefet, Rastan'daki silahlı eylemini uluslararası kamuoyuna da duyurma yolunu seçti.

Suriye'de muhalefet ve emperyalistler açısından en büyük sorun "birlik". Ülkede aylardır devam eden protestolar, Esad yönetiminde bir çatlak yaratabilmiş değil. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bu duruma dikkat çekmiş ve "Birilerini destekleyebilmemiz için elle tutulur bir muhalefet olması gerekir" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Şimdi de, muhalefetin silahlanmasıyla birlikte, özellikle Batı medyasında "yeni bir döneme girildiği" yorumları yapılmıştı.

'Göstericiler barışçıl ama silah da var!'
Time dergisine konuşan ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, ülkedeki gösterilerin "büyük ölçüde barışçıl" olduğunu söylerken, Esad yönetiminin uyguladığı yöntemler nedeniyle silahlı bir isyan hareketinin başlayabileceğini iddia etti. Ford, "Bazı protestocular ailelerini ve semtlerini korumak için silahlandılar. Güvenlik güçlerine ateş açıldı. Bu kesinlikle doğru" dedi.

Ford'un dikkat çektiği bir başka husus da, Suriye muhalefetinin "Libya'daki gibi bir müdahale beklememeleri gerektiği" oldu. Ford'a göre, "Muhalefet açısından asıl mesele, rejim içinden nasıl destek alacakları ve sorunu çözmek için dışarıya bakmamanın bir yolunu bulmak. Bu bir Suriye sorunu ve çözüm de Suriye'den gelmeli."

Ford'a protesto
Bu arada Büyükelçi Robert Ford'un, bir muhalefet liderini ziyarete giderken hükümet yanlısı protestolarla karşılaştığı bildirildi. Ford'un ziyaret ettiği politikacı, muhalefetin önemli isimlerinden yasa dışı Arap Sosyalist Demokratik Birliği lideri Hasan Abdülazim. Abdülazim'in anlattığına göre, 100 kadar gösterici, Ford'un muhalif liderin ofisine girdiği anda ofisi basmak için harekete geçti. Hükümet kaynaklarının iddiasına göre ise, göstericiler Ford'a taş ve çürük domates fırlattı.

Ford daha önce de Temmuz ayında Fransız meslektaşıyla birlikte muhalefetin önemli merkezlerinden Hama'yı ziyaret ederek Şam'ı kızdırmıştı.

'Silahlanmak normal'
Son günlerde Suriye hükümetinin tepkisini çeken bir diğer ABD'li de, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner oldu. Toner, Salı günü yaptığı açıklamada, muhalefetin Suriye ordusuna karşı şiddet uygulamasının "sürpriz olmadığını" söyledi.

Bunun üzerine Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mark Toner'in açıklamalarının ABD'nin muhalefete desteğine dair bir kanıt oluşturduğu belirtildi.

İki muhalif örgüt birleşti
Merkezlerinin Türkiye'de olduğu bilinen iki muhalif örgüt, Özgür Subaylar Hareketi ve Özgür Suriye Ordusu birleşme kararı aldı. Daha doğrusu, Özgür Subaylar Hareketi, Özgür Suriye Ordusu'na katıldı. Hatırlanacağı üzere, Özgür Subaylar Hareketi'nin kurucusu ve lideri Hüseyin Harmuş, Antakya'da bir Türk istihbarat yetkilisiyle görüştükten sonra ortadan kaybolmuş ve daha sonra Suriye'nin elinde olduğu ortaya çıkmıştı. Harmuş, Suriye devlet televizyonundan muhalefetin dış bağlantılarına dair açıklamalarda bulunmuştu.

El Arabiya'ya konuşan İbrahim Mecbur adlı bir muhalif subay, birleşmeden sonra sayılarının 10 bini aştığını söyledi. Herhangi bir siyasi beklentilerinin olmadığını savunan Mecbur, Suriye halkını hedef alan her türlü saldırıya karşı yanıt vereceklerini sözlerine ekledi.

Daha önce Washington Post'ta çıkan bir haberde, Suriyeli muhalif subayların sayıları konusunda abartılı iddiaların ortada dolaştığı belirtilmişti. Gerçekten de, Mecbur'un iddiası eğer doğru olsaydı, 10 bin silahlı askerin Esad yönetimine çok büyük zaiyatlar vermesi gerekirdi.

Lübnan sınırında çok sayıda silah ele geçirildi
Perşembe günü Lübnan'dan Suriye'ye girmeye çalışan silah yüklü bir kamyon yakalandı. 9073 numaralı Irak plakasına sahip olan kamyonda meyvelerin arasına gizlenmiş 125 adet pompalı tüfek ve 30 binden fazla tabanca mermisi ele geçirildi.

(soL - Dış Haberler)