Libya'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Suriye'ye!

Libya'nın Bingazi kentinde eğitim alan Suriyeli cihatçılar, buradan sahte pasaportla İstanbul'a, İstanbul'dan da Suriye'de savaşmaya gidiyorlar.

(soL - Dış Haberler) McClatchyDC'den Nancy A. Youssef'in haberine göre, Libya'nın Bingazi kenti, genel olarak bölgedeki, özel olarak Suriye'deki cihatçı savaşın merkezlerinden birisi haline geldi.

Bingazi havaalanında çalışan ve ismini vermek istemeyen üç yetkili, her hafta onlarca Suriyelinin Libya'ya gelerek savaş eğitimi aldıklarını söyledi. Yetkililer, bu cihatçıların sahte Libya pasaportu ile seyahat ettiğini belirttiler.

Bu eğitimin merkezinde ise, Libya'daki cihatçı örgüt Ensar el-Şeriat'ın durduğuna dikkat çekiliyor. Havaalanındaki yetkililer, sahte pasaportların kolayca tespit edilebildiğini, ancak burada da Ensar el-Şeriat taraftarları bulunduğu için yasadışı işleri göz yumulduğunu söylediler. Aynı yetkililer, sahte pasaportlu cihatçıların İstanbul'a giderek buradan Suriye'ye sızdıklarını vurguladı. Havaalanı memurları, militanlarla karşı karşıya gelmekten çekindikleri için onları engelleyemiyorlar.

Libyalı yetkililerin sahte olduğunun kolayca anlaşılabileceğini söylediği pasaportların, İstanbul'daki Türk yetkililer tarafından nasıl incelendiği ise bilinmiyor.