Konu onlar olunca yargı çok 'şefkatli'

Haklarında siyasetçileri, bürokratları, avukatları öldürmek iddiaları bulunan eski Özel Harekatçılar, Festus Okey'i öldüren polis memuru gibi örneklerde "adalet" çok şefkatli. Bu kişiler tutuksuz yargılanırken gösteriye katıldığı gerekçesiyle tutuklanan iki öğrenci iki yıldır hapiste...

Eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın'ın itirafları sonucunda tutuklanan altı eski Özel Harekatçı tahliye edildi. DEP Ankara İl Başkanı Sait Candan'ı, Sağlık Bakanlığı Müfettişi Namık Erdoğan'ı, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın'ı ve Avukat Yusuf Ekinci'yi öldürdükleri iddia edilen Özel Harekatçılar ağustos ayında tutuklandıktan dört ay sonra serbest kaldı. Benzer şekilde Nijeryalı Festus Okey'in ölümüne sebep olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız da dört sene boyunca tutuksuz yargılanmış ve geçen hafta tamamlanan dava sonucunda "taksirli adam öldürme" suçundan dört yıl iki aya mahkum edilmişti.

Öte yandan SDP üyesi iki öğrenci, Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç, 2009 Aralık'ında DTP'nin düzenlediği bir eylemde gözaltına alınmış ve gözaltına alındıkları sokakta bir torba içinde bulunan molotof kokteyllerinin onlara ait olduğu iddia edilmişti. Öğrenciler molotof kokteyllerinde parmak izi tespiti yapılmasını talep etmiş olmalarına rağmen, bu talep bir buçuk yıl sonra yerine getirilmişti. Yapılan araştırmada öğrencilerin parmak izine rastlanmamıştı. Savcının SDP üyesi Nayır ve Kılıç'ın tahliyesini istemesine rağmen, mahkeme "kuvvetli suç şüphesi" nedeniyle tutukluluklarının devamına hükmetti. Duruşmaları yarın Beşiktaş Adliyesi'nde görülecek Nayır ve Kılıç iki yıldır tutuklu...

Özgür Mumcu: Neden?
Bugün Radikal'deki köşe yazısında bu durumu tartışan Özgür Mumcu "neden" diye soruyor. Ayhan Çarkın'ın itiraflarını gündeme getiren Mumcu şöyle yazdı:

"Ayhan Çarkın'ın itirafları başka itiraflarla birleşiyor. Bugün eski bakanlar Milli Güvenlik Kurulu'na sunulan listelerden bahsediyor. 1990'ların liste cinayetleri artık neredeyse herkesin bildiği bir sır halinde. Bazı öldürülenlerin saat saat, dakika dakika nasıl kaçırılıp nerede öldürüldüğü konuşuluyor. Öldürüldükleri silahların markalarından özel mermilerin cinsine kadar her şey ortada. Ama onlar tahliye edildi. Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç ise kimseyi öldürmekle suçlanmıyor. Bir yere ateş etmekle, bir yere bomba koymakla da suçlanmıyor. Bir protesto gösterisine katıldıkları için ve kendilerine ait olduğuna dair hiçbir işaret olmayan benzin dolu soda şişeleri nedeniyle iki yıldır içerideler. Terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyorlar. Yasal bir partiye üye olup başka bir yasal partinin gösterisine katıldıkları için."