Şam sokaklarında Deniz Gezmiş

İş çıkışı durdurduğum dolmuşta şoförün yanı boştu, oraya oturdum. Oturur oturmaz elimdeki gazeteyi işaret ederek “okudun mu” diye sordu şoför.
“Okudum” dedim.

“Benzinin litresi kaç lira olmuş?”

“60 lira.”

“Hah! Bir daha söyle de arkadakiler duysun… Anlamıyorlar. Duydunuz mu 60 lira!”

Yol ücretinin arttığını ve yolcuların bu durumdan yakındıklarını anladım.

“Yol ücreti mi arttı” diye sordum.

“Sadece yol ücreti mi, her şeyin ücreti arttı.”

“Ne kadar oldu?”

“15 liraydı, 25 oldu.”

“Anladım…”

“Sen anladın da arkadakiler anlamıyor. Hak ettiler ama… Demokrasi istiyorsunuz değil mi!. Alın size demokrasi! Ne hale getirdiniz memleketi... 25 değil 75 olacak daha.”

“Oğlum biz mi istedik demokrasi, Allah Allah” dedi yaşlı bir adam.

Orta yaşlı bir kadın, “oğlanın canı sıkılmış her halde, bizimle uğraşıyor” dedi…

“Siz daha aç kalınca demokrasiyi göreceksiniz” dedi genç şoför.

“Bence bunu benzin çarpmış” dedi başka bir kadın.

Genç bir yolcu, diyaloğu keyifle dinliyor ve gülüyordu...

Sonra cevap vermeme kararı aldı dolmuştaki cemaat, bırakın kendi kendine konuşsun, dediler.

Şoför konuşmaya devam etti. “Demokrasi isteyecekseniz eğer, Türk halkı gibi isteyeceksiniz! Asıp kesmeden, ciğer sökmeden, deri yüzmeden, dışarıdan para almadan…Tünellere gizlenerek değil, meydanlara çıkarak! İnsan gibi isteyeceksiniz ne istiyorsanız. Ama neredeee” diye azarlamaya devam etti yolcuları…

Ortadoğu ve özellikle Suriye gençliğinin Türkiye gençliğine ve halkına büyük sevgi duyduğunu ve emperyalizme karşı mücadeleyi ortaklaştırma isteğinde olduğunu söylemek gerek.

Ancak Türkiye hükümetlerine karşı bunun aksine, emperyalizmle birlik halinde geliştirilen işbirlikçi politikalar nedeniyle büyük bir tepki var.
Salı günü Suriyeliler, Şam’da Türk halkının direnişine destek olmak için şu anda kapalı bulunan Türkiye Büyükelçiliği önünde bir araya geldi.
Büyükelçilik neden kapandı? Suriye, neden birdenbire düşmanımız oldu? Sınırlarımız vatandaşlara ve tüccarlara kapatılıp neden Suriye’ye karşı savaşan teröristlere açıldı? Onlara neden askeri, siyasi ve ekonomik her türlü destek verildi? Suriye’de neden bu kadar insan öldü? Anlamak, kabul etmek, gerçekten mümkün değil.

Şu an Türkiye’deki öfke patlamasının sebeplerinden biri de AKP’nin Suriye politikasıydı… Bu politika emperyalizme karşı mücadelede halk yığınlarının eylemlerini, sokağa damgasını vurmaya aday hale getirdi.

Suriyeliler, güvenlik koşullarına rağmen Türk halkına desteklerini göstermek istediler çünkü Türk halkı da Suriye’ye destek oldu. Türkiye gençliğinin olduğu gibi Suriye gençliğinin de emperyalizme karşı mücadelede güçlü ve köklü bir geleneği var.

Büyükelçiliğin yanına vardığımda karşımda gördüğüm orta yaşlı bir kadının elindeki Deniz Gezmiş posteri beni heyecanlandırdı. Fotoğrafını çekmek istediğimi söyledim, posteri yukarı kaldırdı, poz verdi. “Kim bu” diye sordum. “Bu çocuk devrimci, Türkiyeli” dedi. Deniz Gezmiş posterinin taşınması ve bu fikrin Suriyeliler tarafından ortaya atılmış olması, bana göre çok anlamlıydı.

Hem Suriye hem de Türkiye halkı, anti-Amerikan, anti-emperyalist tutumları ve duyguları bakımından aslında ortak bir noktada buluşuyor.
Ancak Ortadoğu halklarının zayıf noktalarından biri olan ve Batı ve ABD tarafından hep kullanılan din ve mezhep gençleri, kardeş halkların birbirine kırdırıldığı çatışmaların aleti haline de getirilebiliyor...