Komünist Parti: Newroz’un ateşini sosyalizm yakacak

Newroz'a ilişkin Türkçe ve Kürtçe açıklama yapan Komünist Parti Merkez Komitesi, "Newroz’un Ateşini Sosyalizm Yakacak, Zalimlerin Saraylarını Başlarına Yıkacağız!" dedi.

Haber Merkezi

Komünist Parti Merkez Komitesi, Newroz'a ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Halkların kardeşliğinin kalıcı temellerinin atılmasının yegâne yolu emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı verilecek ortak bir mücadeleden geçmektedir. AKP iktidarı barış ve çözüm yalanları ile sürdürdüğü politikalarındaki gerçek yüzünü Soma’da, Ermenek’te, Roboski’de, Reyhanlı’da, Suriye’de, vahşice saldırdığı Newroz alanlarında göstermiştir" denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Newroz’un Ateşini Sosyalizm Yakacak

Zalimlerin Saraylarını Başlarına Yıkacağız!

Newroz dünden bugüne halklarımızın eşitlik ve özgürlük mücadelesinde verdikleri kavganın kendisiyle anılmıştır. Efsanelerdeki Zalim Kral Dehak’a karşı yakılan isyan ateşi halkların anadil, eşit yurttaşlık ve insanca yaşam mücadelesini aydınlatmıştır. Newroz Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin ayağa kalkmasıyla, hırsıza, katile, yobaza boyun eğmemesiyle anlamlanmıştır.

Bugün ise AKP, Newroz efsanelerindeki zalim kralların varlığını devam ettirmekte ve karanlığı, gericiliği, ölümleri, yoksulluğu ve sefaleti insanlarımıza reva görmektedir.

IŞİD çetelerine verilen destek, gericiliğin etki alanın genişletilmesi, hırsızların elini kolunu sallayarak aramızda gezmesi, kadın cinayetlerinin artması ve emekçilerin alın terinden çalınan paralarla oluşturulan saraylar…

İnsanlık bu kaderi yırtacak, karanlığı yaracaktır.

Halkların kardeşliğinin kalıcı temellerinin atılmasının yegâne yolu emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı verilecek ortak bir mücadeleden geçmektedir. AKP iktidarı barış ve çözüm yalanları ile sürdürdüğü politikalarındaki gerçek yüzünü Soma’da, Ermenek’te, Roboski’de, Reyhanlı’da, Suriye’de, vahşice saldırdığı Newroz alanlarında göstermiştir.

Komünist Parti dün olduğu gibi bugün de sömürenlerin, zalimlerin, halklarımızı gericileştiren ve yok sayan iktidarın karşısında olacak ve eşitliğin ve özgürlüğün mücadelesini büyütecektir.

Tarih yıkılan sarayların yakılan isyan ateşlerinin destanını yazmıştır.

Halklarımız sosyalizm ateşiyle yeni destanlar yazacaktır.

Komünist Parti Merkez Komite

Komünist Parti tarafından yapılan açıklamanın Kürtçe metni:

Agirê Newroze Bi Sosyalîzme Bişewite

Emê Qesra Zordesta Ji Sere Wana Hilweşînin!

Newroz heta îro tekoşîna wekhevî û azadîya gelên me da, bi ceng danînên xwe de hat bîranîn. Ji efsaneyê agirê serhildane li ber zordest Dehaq hatî şewitandin îro zimanê zikmakîya gelan, welatîbûna wekhev û tekoşîna jiyana bi mirovî ronahî kir. Newroz, tekoşîna azadî û wekhevî ya gelê Kûrd rabûna ser lingê xwe re, stû xwar nekirina li diz û bikuj û kevnperestan re mane têk bir.

Lê îro AKP, efsanêyên ku Newrozê da heyînîyan keyên zordesta berdewam dikê. Tarî û kevnperestî û mirin û feqîrî û perîşanî yê mirovên me re rewa dibîne.

Alîkakarî yên dayînên DAİŞ, mezinkirina bandora meydana kevneperestî, bi rehetî nava me da gerîndana dizan, pir bûna kujera jinan û dizina pereyên xwêdana kedkaran re hatin çêkirînan qesran...

Mirovatî vê bextê biçirînê û tarî yê biqeliştînê.

Rêya yekane avêtina hîm an bratîya gelana payîdar, li ber emperyalîzm û hevkarên wana, ji tekoşînêk hevpar re derbas dibe. Desthilata AKP, bi virên aştî û çareserîye û berdewam kirina peşarîyana rûyê xwe ye rastî ji Soma, ji Ermenek, ji Roboskî, ji Reyhanlı, ji Sûrî û ji bi hovîtî êrîş kirina xwe li meydanên Newrozan nîşa me kir.

Partîya Komûnîst wekî duh îro jî li ber kedxwaran, zordestan, kevnperestan birawestê û tekoşîna wekhevî û azadîyê mezin bike.

Dîrok her dem destana hilweşandina qesra û hatî şewitandina agirê serhildana nivîsandî ye.

Gelê me jî bi agirê sosyalîzmê destanên nû binivîsîne.

Navenda Komite Partîya Komûnîst