'İdlib operasyonunda Türkiye'ye bağlı tampon bölge kurulabilir' iddiası

Rusya Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Nikolay Surkov, İdlib operasyonu sırasında Türkiye'nin kontrolünde bir tampon bölge kurulabileceğini ileri sürdü.

Rusya Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Nikolay Surkov, Sputnik'in bağlı olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında İdlib operasyonu hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini, 2 hafta içinde operasyonun başlayabileceğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre, mühimmat ve top mermileri sevkiyatının sürdüğünü, hava grubu hazırlıklarının aktif şekilde devam ettiğini belirten Rus uzman, askeri operasyonun üç koldan düzenlenebileceğini ifade etti.

Surkov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hmeymim üssünün ve Lazkiye'nin güvenliğini sağlamak için Lazkiye'den bir harekat düzenlenecek. İkincisi İdlib'in güneydoğusundan, üçüncü de Halep'ten düzenlenecek. Topyekün bir operasyon değil, muhtemelen kısıtlı bir operasyon olacak. Sonucunda Türkiye ve Türkiye'ye sadık gruplar tarafından kontrol edilecek bir tampon bölge kurulacağını sanıyorum. Operasyona Şam da, Moskova da, Ankara da ilgi duyuyor."

Surkov, Türkiye'nin kontrolündeki bölgenin statüsü ve tampon bölgenin yüzölçümü ile ilgili istişarelerin sürdüğünü iddia etti.

Surkov, "Türkiye'nin sevk ettiği asker sayısı göz önüne alındığında, geride kalan militanlara yönelik harekatın iki koldan düzenleneceğini düşünüyorum. Elbette ana harekat Suriye ordusu tarafından düzenlenecek ancak Türkler destek verebilir ya da en azından militanların sınırın yakınına geçmesini engelleyebilir" dedi.