HDP'nin Syriza davası, yöneticiler gözaltında olduğu için sanıksız yapıldı!

HDP'nin İzmir il yöneticileri hakkında, Syriza Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous'u mitingte konuşturdukları gerekçesiyle açılan ceza davasının ilk duruşması bugün yapıldı. Ancak sanıklar, dün akşamki Roboski anması sırasında gözaltına alındıkları ve emniyette sorguda oldukları için adliyeye gelemedi. Duruşma 29 Şubat'a ertelendi.

CHA

HDP’nin İzmir il yöneticileri hakkında, 7 Haziran 2015'teki genel seçimden önce düzenledikleri mitingde, Yunanistan’ın iktidar partisi Syriza’nın Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous'u valiliğe bildirmeden konuşturdukları için 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Dün akşam saatlerinde Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan HDP’li yöneticilerin gözaltına alınması sebebiyle ilk duruşma sanıksız yapıldı. Sanık avukatları, davada Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulundu. Duruşma, 2016 Şubat ayına ertelendi.

NE OLMUŞTU? 

HDP, 7 Haziran'daki genel seçimden önce düzenlediği mitinge, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı davet etti. Çipras gelemeyince, Syriza Genel Başkan Yardımcısı Bournous'u gönderdi. İzmir Valiliği’ne bilgi verilmeden Bournous'un mitingde konuşma yapması nedeniyle HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur’un da aralarında olduğu 7 parti yöneticisi hakkında, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. İddianamede, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun, "Yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap etmeleri için toplantının yapıldığı yerin en büyük mülki idare amirine 48 saat önceden bildirimde bulunulması gerekir" maddesine muhalefetten, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

İLK DURUŞMA BUGÜNDÜ ANCAK...

Davanın ilk duruşması bugün, İzmir 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya sanıklardan HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur, Elmas Çınar ve Hacay Yılmaz, Uludere’nin yıldönümü nedeniyle dün akşam yapılan basın açıklamasında gözaltına alındıkları ve halen emniyette sorguda bulundukları için gelemedi.

Diğer dört sanık da Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olayların son bulması için bazı oda ve sendikaların yapacakları iş bırakma eylemine katılacakları için mazeret bildirerek katılmadı.

Sanık avukatları Eylem Yıldız ve Arif Ali Cangı ise duruşma salonunda hazır bulundu. Bütün sanıkların avukatlığını yapan Yıldız, bir kısmının dün akşam basın açıklaması yapmak isterken zorla gözaltına alınarak emniyete götürüldüğünü söyledi. Bütün sanıkları bir sonraki duruşmada hazır edeceklerini belirten Av. Yıldız, iddianameye konu olan kanun maddesinin, Anasaya’ya aykırı olduğunu iddia etti. Yargılamayı yapan mahkemenin, söz konusu kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını talep etti. Av. Cangı da Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulundu.

Hakim, avukatların Anayasa’ya aykırılık iddialarına ilişkin taleplerinin gelecek celsede karara bağlanmasına karar vererek, duruşmayı 29 Şubat 2016 tarihine erteledi.