Kalkınma Bakanı Elvan: Bu aşağılık antidemokratik tutumu şiddetle, lanetle kınıyoruz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Hollanda'da yaşanan kriz üzerine "Ülkemize demokrasi dersi vermeye kalkan ülkeler, bugün 'Evet' kampanyasını engellemek için her türlü çabayı gösteriyorlar. Bu aşağılık, antidemokratik tutumu, şiddetle lanetle kınıyoruz" dedi.

AA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sabah saatlerinde gerçekleşen bir etkinlikte,  referandum sürecine ve dün akşam Hollanda'da yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Elvan, 16 Nisan'da yapılacak referanduma atıfta bulunarak şunları kaydetti:

"Bu Anayasa değişikliği halk oylamasına gerek kalmadan Meclis'ten geçseydi bile biz halk oylamasına gideceğimizi söylemiştik. Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi bir parti meselesi değil, memleket meselesidir. Bu sadece bugünün ihtiyacı değil, yılların getirdiği tecrübenin ihtiyacıdır. Biz sadece bugünü düşünmüyoruz, 30-40 yıl sonrasını düşünüyoruz. Türkiye'nin geleceğinin sağlam temellere oturtulması için mutlaka bu anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini, sadece bizler değil bizden önceki siyasi liderlerin de gündeme getirdiğini görüyoruz."

"HOLLANDA HÜKÜMETİNİN TAVRI, ANTİDEMOKRATİK BİR TAVIR"

Elvan konuşmasında dün Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Hollanda'da yaşayan Türk seçmenlerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretlere izin vermemesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Hollanda hükümetinin tavrını "antidemokratik, diplomasiye sığmayan" bir tavır olarak nitelendiren Elvan, şunları söyledi:

"Bu bir skandaldır. Ülkemize demokrasi dersi vermeye kalkan ülkeler, bugün 'Evet' kampanyasını engellemek için ellerinden gelen her türlü çabayı gayreti gösteriyorlar. Bu aşağılık tutumu, bu antidemokratik tutumu, şiddetle lanetle kınıyoruz. Onlara gereken cevabı verdik, bundan sonraki süreçte de misliyle verilecektir. Hollanda'ya soruyorum, 'Karın ağrıları ne?'. Niye hazmedemiyorlar, neden rahatsızlar, neden korkuyorlar? İşte referandumda 'Evet' çıkmasından korkuyorlar. O korkak, titrek, aciz Hollanda Başbakanı, bakanımızın oradaki vatandaşlarımızla buluşmasını engellemek için elinden geleni yaptı.