Erdoğan: Sakın ha dedikodulara kulak asmayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini belirterek, " Merkez Bankası'nın bağımsızlığı var, müdahale etmeyin diyorlar. Müdahale etmeyince bu hale geliyor. Tablo ortada" dedi.

Erdoğan, "Terör örgütü olan YPG'den PYD'den Afrin'i temizlemek gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Siz 12 bin kilometre uzaklıktan Suriye'ye acana ne için geliyorsunuz" diyerek ABD'nin Suriye politikasını eleştiren Erdoğan, "Malesef bu gerçekler ortada. DEAŞ'la mücade diye ne yaptınız. Bol bol dolar ödediniz" değerlendirmesini yaptı.

Ak Saray'da genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Ya faiz lobisine çalışıyorsunuz ya. Faizleri düşünün. Banka sahipleri, finans sektörü, onlar düşürmüyor faizleri. Faizler düşmezse tabii yatırımlar yürümez. Hala bunu anlatamıyoruz. Devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içinde. Başbakan'la da konuştuk, bu iş böyle yürümez. Bunu bir tabu haline getiremeyiz. Çözmemiz lazım. Ve 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük, enflasyon tek haneliye geldi. Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon arttı. Merkez Bankası yıl sonu şöyle olacak. Söyledikleriniz tutmuyor ya, tutmuyor. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı var, müdahale etmeyin diyorlar. Müdahale etmeyince bu hale geliyor. Tablo ortada. 2018 yılı için mali disiplini elden bırakmayacağız. Ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, yatırımcılarımıza nefes aldıracak bir orta yol bulmalıyız. "

'AFRİN'İ YPG'DEN TEMİZLEMEMİZ GEREKİYOR'

"İdlib operasyonu planlandığı gibi sürüyor. Soçi'de (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (İran Cumhurbaşkanı Hasan) Ruhani'yle bir araya geleceğiz. Türkiye, Rusya ve İran olarak ortak bir tutum geliştirme noktasında mesafe katettik. Afrin bizim için çok önemli sınırdaşımız konumunda. Afrin'i terör örgütü PYD'den temizlememiz gerekiyor. 

PYD ve YPG'den Afrin'i temizlememiz gerekiyor. Oradaki gözleme noktalarında biz hakim unsur olarak bulunacağız, buna mecburuz. Müttefiklik içinde kolayca çözülebilecek birçok sorun ABD tarafından çıkmaza sürüklenmiştir. Rakka, Münbiç böyledir. Bütün bu olaylar Rakka'da Münbiç'te gelin beraber halledelim dediğimiz zaman önceki yönetim burada PYD, YPG kalmayacak denmesine rağmen bu sözü tutmamışlardır. Ardından gelen yönetim SDG ile işbirliği yapıyoruz diyor. Kim kimdir, bunları gayet iyi biliyoruz. "

'MÜTTEFİKLİĞE SIĞMAYACAK HAREKETLERİ YAPMAK BAMBAŞKA BİR ŞEY'

"Kim kimdir, bunları gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin DEAŞ ve PYD'ye operasyonlarını baltalayan ABD'nin yapmak istediği senaryonun farkındayız. Müttefikliğe sığmayacak hareketleri yapmak bambaşka bir şey. Dün Norveç'te bir durum oldu. Düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Burada Atatürk'ün resmi ve şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu bakanımız Kanada yolundaydılar. Bizi aradılar böyle durum var. Bu tatbikat NATO tatbikatı. 40 askerimiz var, bunları çekme kararı verdik çekiyoruz dediler."

'NE DEMEK KOSKOCA ABD?'

'Koskoca ABD'ye karşı niye böyle konuşuyorsunuz zihniyeti' var. Ne demek koskoca? Hak'tan başka güçlü kim olabilir, biz buna bakacağız.

'YOK HIYARMIŞ, SALATAYMIŞ… ENFLASYONU DOĞURAN BUNLAR DEĞİL FAİZ'

"Dövizde, faizde uluslararası yatırımlarda yaşadığımız sıkıntıların hiçbiri ekonominin kendi dinamikleriyle ortaya çıkmıyor. Büyüme oranlarında çok iyi noktadayız. Yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte yıllık bazda yüzde 6-7 arasını bulması belki de aşması bekleniyor. Dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına ve kurun kendi seyrine döneceğine inanıyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor, Merkez Bankası rezervimiz 120 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Enflasyon yok hıyarmış salataymış bunlardan değil, enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. "

'MERKEZ BANKASI'NA MÜDAHALE ETMEDİĞİMİZ İÇİN BU HALE GELİYOR'

"Bunu öğreneceksiniz. Hala bunu anlamayanlar, anlamak istemeyenyer, bunu Batı'daki kafalarla çözmeye çalışanlar bizi anlamazlar. Batı'daki kafaların da bir kısmı zaten uygulamalarıyla bizi destekliyor. ABD'deki faiz oranları ortada. Bizdekilere bunu hala anlatamadık. Anlamadıkları şu; faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar banka sahipleri, finans sektörü. Yatırımlarda niye sıkıntımız var? Bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan yatırımlar durur. Hala bunu anlatamıyoruz. Maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Oturup bunu konuşmamız lazım, Başbakan'la da konuştuk. Bunu çözmeye mecburuz. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon çift haneliye gidiyor. Merkez Bankası yıl sonu şu olacak diyor, kaç kere revize ettiniz tutmuyor. 'Merkez bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyi' deniyor, tamam. Zaten müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor, tablo ortada. Türkiye'ye diz çöktürmek için her yola başvuranlara bir kez daha sesleniyorum, başaramayacaksınız. "

'NORVEÇ'TEKİ NATO TATBİKATINDAN ASKERİMİZİ ÇEKME KARARI VERDİK'

Amerikanın terör örgütleri üzerinden geliştirmeye çalıştığı senaryonun biz farkındayız. Biz NATO'da beraberiz diye yanlışları söylemeyecek miyiz?

Son olarak dün, Norveç'te bir durum oldu. Düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk'ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu bakanımız da Kanada yolundaydılar. Bizi yoldan aradılar, böyle böyle dediler. Bu da NATO tatbikatı. 40 askerimiz var. Biz bu askerimizi çekme kararı verdik. Çekiyoruz dediler. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi çekin dedik. Gerekli bağlantıları vs yaptılar, yapıyorlar. Oyun başka. Zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor. Maalesef içimizde de bunlar var. Biz silahı güç olarak kabul ediyorsak o zaman bırakalım biz siyaseti. Haktan daha güçlü bir şey olamaz.

DEAŞ denilen örgütü bu örgütle mücadele ettiğini söyleyenler tarafından icat edilmiş bir katiller ordusu.

DEAŞ'ı icat eden kimse PYD'yi kuran da odur. PYD'yi parlatan kimse Kuzey Irak yönetimini bağımsızlığa sürükleyerek Irak'ı istikrarsızlaştıran odur.  Bir süre sonra fonksiyonu bitince bu örgütün de paçavra gibi atılması kuvvetle muhtemeldir."