Çocuklarınızı tek kullanımlık deterjanlardan koruyun

Şeker ya da diş kaşıma oyuncaklarına benzeyen tek kullanımlık deterjan paketleri, çocuklar için büyük bir tehlike yaratıyor.

soL - Toplum

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma, 6 yaş altındaki 17 bin çocuğun tek kullanımlık olarak paketlenen deterjanların içeriğini içine çektiğini ya da konsantre sıvıyı gözlerine fışkırttığını ortaya koydu. Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, parlak renkli paketlerin şekere ya da diş kaşıma oyuncaklarına benzemesi bu duruma sebep oluyor. Uzmanlar, tek kullanımlık paketlerin etrafının suda eriyen, ince bir filmle kaplı olmasının da kazalardaki yaralanma oranlarını artırdığını belirtiyor.

Tek kullanımlık deterjanlardan kaynaklanan kazaların büyük bir kısmı, 1-2 yaş aralığındaki çocukların başına geliyor. Neredeyse yüzde 80'inde çocukların paketin içeriğini yuttuğu deterjan kazaları sonucunda çocuklarda kusma, halsizlik, gözlerde iritasyon gibi semptomlar gözleniyor.

Deterjan firmalarının büyük bir çoğunluğu ürünlerinin ambalajını opak hale getirerek çocukların kutunun içinde ne olduğunu görmemesini sağlayan önlemler alsa da, uzmanlar bunun yetersiz olduğu görüşünde. “Çocuklara zarar veren faktörleri azaltmak istiyorlarsa, ürünün toksikliğini azaltmaları gerekir” diyen uzmanlar, çocukların bu ürünler yüzünden zarar görmesinin kötü ebeveynlikle bir alakası olmadığını ve şirketlerin üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini belirtiyor.