Küme düşürmek yerine puan silmek gündemde

TFF 26 Ocak’taki Olağanüstü Genel Kurulunda yapacağı düzenlemeyle yayıncı kuruluşu ve kulüp yöneticilerini rahatlatacak.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 26 Ocak’ta yapacağı Olağanüstü Genel Kurul’da ele alınacak olan Futbol Disiplin Talimatnamesi’nin 58. Maddesinin değiştirilmesi üzerine başlayan tartışmanın tüm hızıyla sürdüğü görülüyor.

TFF’nin Kulüpler Birliği Vakfı ile İstanbul’da yaptığı toplantı sonunda Olağanüstü Genel Kurul’a 58. Madde’nin bu sezon uygulanmaması için önerge çıkmasının arkasında yatan temel sebebin yayın gelirleri olduğu bilinmekte. Yayıncı kuruluş Digitürk’ün, 58. Madde’deki küme düşürme kararının uygulanması durumunda uğrayacağı ekonomik kaybın Süper Lig’deki takımlara yansıyacak olması kulüp yöneticilerini maddede değişiklik yapmaya itmekte.

Küme düşürme yerine puan silinecek
Toplantı sonrasında Kulüpler Birliği Başkanı Hasan Akıncıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Federasyon Başkanımız, UEFA yetkilileriyle yaptığı görüşmeler neticesinde, müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik yapılan fiillerle ilgili olarak minimum, fiilin ağırlığına göre, 12 puandan başlamak üzere, puan silinmesine, ayrıca bu eylemlere karışanların para cezası ile cezalandırılmasına, diğer taraftan suç unsurunu işlemiş olan kulüplerin UEFA müsabakalarına katılmamalarıyla ilgili 26 Ocak'ta yapılacak Genel Kurul'da bir önerge verileceğini belirtti.”

Futbol Disiplin Talimatı’nın “Müsabaka Sonucunu Etkileme” başlıklı 58. Maddesi şu şekilde:

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik pirimi verilmesi de bu kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
(4) Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Maddede yer alan “Şike yapan, şikeye teşebbüs eden, teşvik primi veren ya da vermeye teşebbüs eden kulüpler küme düşürülür” hükmünün değiştirilerek, yerine şike ve teşvik primi durumlarında puan silme cezasının getirilmesi gündemde.

Fenerbahçe puan silmeye karşı
Fenerbahçe Divan Kurulu Toplantısı’nda konuşan Başkanvekili Nihat Özdemir, 58. Maddeye ilişkin değişikli önerilerine şu sözlerle karşı çıktı:

“58. maddenin tartışılması Fenerbahçe'nin gündemi değildir. Biz kendimizi biliyoruz, kendimize inanıyoruz ve Türk adaletine de güveniyoruz. Yarım puan dahi silinmesini kabul etmiyor, Kulüpler Birliği'nin ilgili önerisini de doğru bulmuyoruz.”

Aynı Nihat Özdemir 21 Aralık 2011 tarihinde yaptığı basın toplantısında ise 58. Maddenin değiştirilmesini şu sözlerle savunmuştu:

“Yarın küme düşme olursa, en büyük zararı en çok yayın geliri alanlar görecek. Bu, olayların bir kısmı. Anladığımız kadarıyla Digitürk dava açmayı düşünüyor. Eğer bu davayı açar, TFF de 58. maddeyi değiştirmeyi düşünmez, küme düşmeler olursa, o zaman ne olacak? Orduspor, Gençlerbirliği, Kayserispor hangi yayın gelirleriyle ayakta kalacak!”

Aziz Yıldırım: “Fenerbahçe suçlu bulunursa küme düşecektir”
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada maddeye ilişkin düzenleme çabalarına tepki göstererek Fenerbahçe’nin suçlu bulunması durumda küme düşeceğini, bunun kimse tarafından yapılmaması durumunda kendileri eliyle hayata geçirileceğini söyledi.

Konyaspor kendi mağduriyetinin de giderilmesini istiyor
58. maddeyi değiştirme kararına bir karşı çıkış da 2010-2011 sezonunda Süper Lig’den düşen Konyaspor’dan geldi. Mağduriyetler giderilecekse kendi mağduriyetlerinin de giderilmesi gerektiğini belirten Futbol Şube Sorumlusu Hasan Dağlı, konuya ilişkin şu şekilde konuşmuştu:

“Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin şike yapan kulüplere verilen cezaları belirleyen 58. maddesinin uygulanmaması, şike yaptığı iddia edilen takımları kurtarma amaçlı ise açıkça federasyon 'kendi eliyle şikenin en alasını yapıyor' demektir. Böyle bir uygulamada FİFA'ya federasyonu, şike yapmakla şikayet etme hakkımız saklı tutulmaktadır.”

Orhan Saka: "Cezalarda kademe gerek"
Beşiktaş Yönetim Kurulu üyesi Orhan Saka da 58. Maddede değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu. Şike durumunda küme düşürülme cezasının tamamen kalkmasını istemediklerini belirten Saka, cezalarda kademe olması gerektiğini savunarak ”Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinde hiçbir kademe yok. Burada da kademe getirilmesinde fayda var” şeklinde konuştu.

Trabzonspor’a ilişkin görmezden gelinen dinlemeler
20 Ocak’ta Oda TV’de çıkan haberde Trabzonspor’la ilgili olan ve bir kısmı iddianameden çıkartılan dinleme kayıtlarına yer verildi. Kayıtlarda Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Asbaşkan Nevzat Şakar, Genel Sayman Tarık Kozancıoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ve çok sayıda kişinin konuşmaları bulunmakta. Fenerbahçe ile ilgili çok sayıda iddianın yandaş basında tüm ayrıntılarıyla işlenmesine karşın Trabzonspor’a ilişkin dinleme kayıtlarının göz ardı edildiği dikkatleri çekmekte.

Erdoğan Bayraktar: “Trabzonspor şampiyon olamazsa 20 bin reyimiz gider”
Konuşmalarda Sadri Şener ve Nevzat Şakar’ın Trabzonspor’un şampiyon olamamasının AKP’nin Trabzon’daki durumunu tehlikeye sokacağına değinilirken, AKP’li Erdoğan Bayraktar’ın “Trabzonspor şampiyon olamazsa 20 bin reyimiz gider” sözleri ortaya çıkıyor. Şener ve Şakar’ın bir başka konuşmasında ise kulübün trilyonları bulan kimi ekonomik faalyetleri için siyasi ilişkilerin kullanılmak istendiği görülüyor.

CHP’li vekille görüşme
Trabzonspor yöneticilerinin temaslarının AKP’den ibaret olmadığı, CHP’lilerle de görüşüldüğü ortaya çıkıyor. Başka bir dinleme kaydında CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ile Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar’ın Trabzonspor’un şampiyon olamaması durumunda AKP’yi siyasi olarak sıkıştırmak üzerine konuştukları görülüyor.

Teşvik primi iddiaları
Başka bir dinleme kaydında ise Trabzonspor’un Sivasspor’a ve Ankaragücü’ne teşvik primi verme iddiasına ilişkin yapılan konuşmalar göze çarpıyor. Konuşmalarda Ankaragücü eski Başkanı Ahmet Gökçek’le de teşvik için görüşme yapıldığı görülüyor.

(soL - Haber Merkezi)