İspanya futbolu grevde!

İspanya’da, futbolcular derneği "AFE" ile Profesyonel Futbol Ligi (LFP) arasında yaklaşık 200 futbolcunun kulüplerinden alacaklarını tazmin edememeleri, ve bu sorun için önerilen çözümlerin yetersiz kalması üzerine grev kararı çıktı.

Alınan kararla İspanyol futbolunu tarihinin 4. grevi başlarken, La Liga’da mücadele eden Hercules takımından Tote, “Eğer gerekirse tüm yıl İspanya’da top oynanmayacak” dedi. AFE’nin grevin bozulması için son saat olan Perşembe akşamı 24.00’a kadar kararını değiştirmemesi sonucu, 1. hafta maçlarının oynanamayacağı kesinleşmişti.

AFE ve LFP yetkilileri bugün ve haftasonu görüşmelerine devam edeceklerini açıklasa da, İspanyol basınında yer alan yorumlarda taraflar arasında "tam bir uçurum" olduğu söyleniyor. İspanya’daki tüm futbolcular grev kararına destek verirken, Espanyol’dan Luis Garcia, "Ya bu sorun tamamen çözülür ya da oynamayız" derken, Arsenal’de geçirdiği 8 sezonun ardından ülkesine dönen Cesc Fabregas ise durumu "İngiltere’de hiç böyle şeyler yaşanmazdı daha sıkı ve disiplinli bir ortam vardı" sözleri ile tuhaf bir yorumda bulundu.

200 oyuncunun kulüplerinden yaklaşık 72 milyon dolarlık alacaklarını tazmin edilmesi için daha iyi bir garanti verilinceye kadar grevden vazgeçmeyeceğini bildiren AFE ilk aşamada iki haftalık grev kararı almış olsa da, LFP yetkilileri gelecek Pazartesi'ye kadar anlaşmanın sağlanmasını ve grevin kaldırılmasını temenni ediyor. LFP’nin teklif ettiği, La Liga’daki oyuncular için 240,000€, ikinci ligdeki oyuncular içinde 120 000€’luk teklif ise AFE’ye yetmiyor.

İspanyol basınında yer alan habelerde, gelecek hafta La Liga’ya direkt 2.hafta maçlarından başlanacağı ve kayıp olan 1. hafta maçlarının noel tatili döneminde oynatılmasına çalışılacağı iddia ediliyor.

Bu arada greve rağmen Barcelona, 22 Ağustos’ta Gamper Turnuvası’nda Napoli’ye, Real Madrid de 24 Ağustos’ta Santiago Bernabeu Turnuvası’nda Galatasaray’a karşı maçlarını yapacak.

1979 yılında kurulmuş olan Futbolcular derneği AFE hakkını almak konusunda kararlı görünüyor.

(soL - Spor)