İzmir’de ‘küresel kriz ve Türkiye’ paneli

KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, küresel kriz ve Türkiye konulu bir panel düzenledi. İzmir Makine Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen panele soL yazarları Korkut Boratav, Özgür Müftüoğlu ve Hayri Kozanoğlu katıldı.

soL (İzmir) KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nun İzmir MMO'da gerçekleştirdiği panelde, yaşanan ekonomik krizin sebepleri, krizin küresel yansımaları, Türkiye'ye etkileri ve buna karşı bir cephenin emekçiler tarafından nasıl örüleceği tartışıldı.

Düzene karşı topyekün mücadele
Konuşmada sözü ilk alan Hayri Kozanoğlu bize bir şey olmaz diyenlere karşılık yaşanan krizin kendilerini haklı çıkardığını belirttikten sonra konuşmasına şöyle devam etti, "yaşanan kriz bizi haklı çıkarmıştır fakat buna sevinemeyeceğiz çünkü biz biliyoruz ki kapitalizm ne zaman krize girse bunun acısını emekçiler çeker. Bugün yaşanan krize bakarak mücadeleyi "bu krizin faturasını biz ödemeyeceğize" indirgersek yanlış yapmış oluruz. Mücadeleyi topyekün bu düzene karşı örmeliyiz" dedi.

Yaşanan, emperyalizmin krizidir
Korkut Boratav ise konuşmasında yaşanan küresel krizin kapitalist sistemin bütün ahlaksızlığını ortaya çıkardığını belirttikten sonra "ABD dış dünyadan öylesine kaynak pompalamıştır ki bu elbette bir yerden patlak verecekti. Yaşanan kriz emperyalizmin krizidir. Hükümetin kriz bizi teğet geçecek söylemi ise tamamen propagandadır. Yaşanan son kriz emperyalist sistemin merkezinden çıkmıştır ve kolay atlatılamayacaktır" dedi.

29 Kasım'da Ankara'ya
Panelde son sözü alan Özgür Müftüoğlu ise yaşanan krizde emekçilerin hiçbir sorumluluğu olmadığını, bu krizin ortaya çıkmasının da sürpriz olmadığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Bu sistem durduğu, yaşadığı her saat, her gün dünyayı yıkıma uğratıyor. Kapitalizme karşı örgütlü mücadele edilmelidir. İşçi sınıfı bu düzen için bir tehdit oluşturur hale gelmelidir. Bu yüzden KESK'in 29 Kasım'da Ankara'da yapacağı mitingde olmak çok önemlidir. O gün alanda ne kadar güçlü olursak o kadar başarılı oluruz. Yok, eğer sesimiz cılız çıkarsa AKP daha çok saldırganlaşacaktır."