İşkur’da 'butonlu' performans uygulaması başladı!

AKP iktidarının performansa dayalı yeni kamu personel rejimi başlığı altında kamu kurumlarını da taşeron ve esnek çalışma biçimine göre yeniden şekillendirdiği şu günlerde, Türkiye İş Kurumu’nun “Performans Ölçüm Aletleri” aracılığıyla performans uygulamasına geçtiği öğrenildi.

AKP hükümetinin işsizlikle mücadelede önemli görevler biçtiği İşkur’da, her işsizin bir danışmanı olacak propagandasıyla işe alınan İş ve Meslek danışmanlarının kişisel performansını ölçme uygulaması başlatıldı. Buna göre, iş güvencesinden yoksun olan ve sözleşmeli çalışan İş ve Meslek Danışmanlarının işlerine devam edip etmeyeceği, iş başvurusuna gelenlerin bastığı butonlara göre belirlenecek.

soL Gazetesi'nin haberine göre, hafta sonu Abant’ta yapılan çalıştayda "Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı"nda ve Çalışma Bakanlığının bütçe sunumunda “başarılı olanlarla başarısızları ayırmak için performans değerlendirme” sisteminin zorunluluğunu anlatan Faruk Çelik ve AKP iktidarı asıl bombasını patlattı.

Performans aleti demoklesin kılıcı işlevini görecek
Üzerinde “çok iyi-iyi (yeşil renkli)- kötü-çok kötü-ilgisiz(kırmızı renkli)” butonlar bulunan “Performans Ölçüm Aleti” denilen aletleri pilot bölge seçilen Ankara İl Müdürlüğünde 60 masaya yerleştirdi. İşi biten vatandaş karşısında ki İş ve Meslek danışmanlarının davranışlarına göre ya da işsizliğin verdiği çaresizlik psikolojisi ile düğmelerden birisine basacak. Makinelerde ki bu bilgiler ilgili il müdürlerinde toplanacak ve yılsonunda sözleşmelerin yenilenip yenilenmeyeceğine buna göre karar verilecek.

Şuan Ankara il Müdürlüğünde pilot bölge uygulamasıyla başlatılan uygulama burada 10 gün uygulandıktan sonra Türkiye genelinde uygulanmaya başlayacak.

Çalışanların oldukça rahatsız olduğu bu uygulama hem çalışanların sürekli bir temkinlilik içinde bulunmasını ve psikolojik olarak sürekli sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceğini düşünme sıkıntısına sokarken, diğer taraftan da vatandaşla çalışanların arasında sıkıntıların oluşmasına sebep olacak nitelikte.

Diğer taraftan, verilerin amirlerde toplanması ise amirler için sürekli ellerinde bulunan demoklesin kılıcı işlevi görecek.

Sözleşmeli çalışan danışmanların iş güvencesi yok
Uzun ve sıkıntılı bir süreç sonunda geçtiğimiz yıl göreve başlayan İş ve Meslek Danışmanlarından 817 kişinin sözleşmesi, atanamayan diğer İş ve Meslek Danışmanlarının açtığı dava sonucu Danıştay tarafından iptal edilmişti. İŞKUR Kanunu’na eklenen bir madde Meclis’ten geçene kadar danışmanların, ocak ayında sözleşmeleri yenilenmemiş, 20 günden fazla süre çalışamamış ve maaş alamamışlardı.

Geçtiğimiz günlerde İŞKUR Ankara İl Müdürlüğünü ziyaret eden Çalışma Bakanı Faruk Çelik “İş ve Meslek Danışmanlarından ikna timleri kuracaklarını ve bu timlerin işsiz vatandaşı işe girmesi konusunda ikna edeceğini” açıklamıştı. Hatta şuan için planlama aşamasında olan bir uygulama ise “ikna timleri” tarafından “ikna” edilemeyen vatandaşlardan yeşil kartla sağlıktan faydalananların bu hakları iptal edilecek. Bu uygulama ile vatandaşla İŞKUR çalışanı en insani konu olan sağlık hakkı konusunda karşı karşıya gelmiş olacak.

Çalışanların %97’si uygulamaya karşı çıkıyor
Büro Emekçileri Sendikası İŞKUR İşyeri Temsilciliği tarafından sözleşmeli olarak çalışan ve uygulamanın muhatabı olan İş ve Meslek Danışmanlarına yönelik hazırladığı bir anket çalışmasının sonucuna göre çalışanların %97’si bu uygulamaya karşı çıkarken uygulamayı destekleyenlerin oranı %3.

Uygulamanın nedeni konusunda sorulan soruya ise çalışanların %19’u vatandaş memnuniyetini düşünürken %81 çalışanın kontrol edilmesi ve performans olduğu yanıtını verdi. Performans uygulamasına ise katılımcıların %85’i olumsuz bakıyor. Yine BES işyeri temsilciliğinin yaptığı çalışmaya katılanların yarısı bu uygulama ile maaş ve iş güvencelerine karar verileceğini düşünüyor.

İş ve Meslek Danışmanları daha işe başlamadan önce sözleşme imzalarken sözleşmeden önce amirler tarafından Memur-Sene bağlı Büro Memur-Sen’e üye olmaları dayatılmış ve Türkiye genelinde özellikle de taşrada 2000 iş ve Meslek Danışmanının 1000’den fazlası Büro Memur-Sen’e üye yapılmıştı. Abant’ta yapılan, çalışanların iş güvencesini ortadan kaldıracak ve İŞKUR’da uygulamaya başlanan performans uygulamasını dayatacak olan yeni düzenlemeye AKP’nin sendikası Memur-Sen’in de destek verdiği anlaşılıyor