İncirlik’te işçilere sigorta yok

ABD’nin Adana’daki İncirlik üssünde çocuk bakıcılığı, ütücülük, hizmetli ve bahçıvanlık yapanlar üs komutanlığının “sigortasız çalıştırılamazlar” uyarısının ardından işlerinden oldular. İşlerine son verilen, çocuk bakıcısı 400 kadın işçi, Valilik önünde bir açıklama yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Adana'daki, İncirlik Hava Üssü'nde yıllardır çocuk bakıcılığı, ütücülük, hizmetli ve bahçıvanlık yaparken, Üs Komutanlığı'nın, 'sigortasız çalıştırılamazlar' uyarısının ardından, ABD'li yetkililer tarafından işlerine son verilen işçiler, Valilik önünde bir basın açıklaması yaptılar. Çoğunluğu uzun yıllardır İncirlik'te çalışan 400 kadın işçi, uygulamanın geri alınmasını istiyor.

İncirlik Üssü kurulduktan bir süre sonra çocuk bakıcısı olarak çalışmaya başlayan 63 yaşındaki Rabia Yıkılmaz, grup adına yaptığı basın açıklamasında, hava üssünün ABD'li sorumluları tarafından verilen talimatın geri alınması için girişimlerde bulunulmasını istedi.

Yıkılmaz, "Ben tam 40 yıldan beri ABD 'li ailelerin çocuklarına bakıyorum. Bugüne kadar sigorta konusunda bir sorun yaşamamıştık. Bizler, haftada 100 dolara çalışıyoruz. Şimdi bizim işverenimize, 750 ile 850 dolar arasında maliyet çıkartıp, sigortamızı yatırmasını istiyorlar. Hiçbir aile buna yanaşmıyor. Böyle olunca da sigortamız yapılmıyor. Sigortasız olduğumuz için de üsse giriş kartları elimizden alındı. Bu saatten sonra ne yer, ne içeriz? Sokakta dilencilik mi yapalım?" diye konuştu.

Kadın işçiler, sigorta işlemleri için üs dışında bulunan bazı oto kiralama şirketlerinin yetkili kılındığını ifade ederken, kendilerinin üzerinden başkalarına para kazandırılmaya çalışıldığını ileri sürdüler. 12 yıllık çocuk bakıcısı 29 yaşındaki Ayşe Yalçın, "Çalışanların herhangi bir temizlik şirketi üzerinden değil, kendi belirledikleri oto kiralama şirketlerinin üzerinden sigortalı gösterilmesini istiyorlar. Biz maaşlarımızı o şirketten alacağız. Hiçbir yükümlülüğü olmadan oto kiralama şirketleri bizim sırtımızdan para kazanacak. Üstelik, maaşımız aylık 400 dolar iken, işverenin cebinden ortalama 800 dolar çıkacak. Böyle olunca da kimse sigorta yapmıyor. Bizi işten çıkartıyorlar" açıklamasını yaptı.

ABD ve Türkiye hükumetlerinin yaptığı ikili anlaşmalar gereği Dışişleri, Milli Savunma ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'nca denetlemesi yapılan İncirlik Üssü'nde, ABD'li ailelerin yanında çocuk bakıcılığı, ütücülük, hizmetli ve bahçıvanlık gibi işlerde çalışan işçilerin sigortasız çalıştırıldığı anlaşılmış, müfettişlerin hazırladıkları raporlar üzerine yardımcı hizmetlerde çalışan işçilere sigorta yaptırılması zorunluluğu getirilmişti. Denetimlerde herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyen ABD'li yöneticiler, vatandaşlarından yanlarında sigortasız kimse çalıştırılmaması talimatı vermişti. Talimat üzerine önemli bir kısmı 40 yıldan beri İncirlik'te çalışan yaklaşık 400 kişi işten çıkartılmıştı.