Hugo Boss Facebook'tan işçi avına çıktı!

İzmir Ege Serbest Bölgede üretim yapan Hugo Boss, işçiler sendikalı olmaya başlayınca adeta fabrikada sıkıyönetim ilan etti. 250 işçiyi işten çıkaran fabrika yönetimi, direnişteki işçilerle Facebook’ta arkadaş olanları dahi işten çıkardı. Fabrikada baskı altında çalışan işçilerin çoğu depresyon hapları kullanıyor.

Hugo Boss’ta patron sendika ve işçi düşmanlığında sınırları zorluyor. İşçilere adeta nefes aldırmayan ve sıkı bir denetim uygulayan fabrika yönetimi, sudan sebeplerden dolayı işçilerden sürekli olarak savunma talep ediyor. Teksif Sendikası İzmir İl Temsilcisi Faruk Aksoy, 3500 işçinin çalıştığı fabrikadaki baskı ortamı yüzünden işçilerin depresyon ilaçları kullandığını dile getirdi. Birçok işçiyi sendikalı olmaları dolayısıyla işten çıkaran fabrika yönetimine karşı işçiler mücadelelerinin 94. gününde.

Hugo Boss’ta örgütlenmek yasak
Çalışanların anayasal ve yasal haklarını kullanarak Teksif Sendikalarına üye olduğunu belirten sendika İzmir İl Temsilcisi Faruk Aksoy, fabrikada örgütlenme sürecinin başlatılması ile birlikte işçilere dönük baskıların nefes aldırılmayacak düzeyde arttığını söyledi.

İşçilere sürekli hata yaptıklarının söylendiğini belirten Aksoy, bunun ardından sudan sebeplerle işçilerin savunmaları alınıp ihtar verildiğini dile getirdi. Sendikalı olan birçok işçinin işten çıkarıldığını vurgulayan Aksoy, işten çıkarılan 250 işçinin hukuksuz olarak ihbar ve kıdem tazminatı ödenmediğini dile getirdi.

İşçiler depresyon hapları kullanıyor
İşçilerin adeta robotlaştırıldığına değinen Aksoy, deprasyon ilacı kullanan sayısının her geçen gün biraz daha arttığını ifade etti.

Yaşanan son gelişmelerin Hugo Boss işvereninin yasa tanımazlığını sürdürmek ve hukuku katletmek konusunda ısrarlı olduğunun göstergesi olduğuna vurgu yapan Aksoy, sendikalarının, sadece fabrika binası önünde sürdürdüğü eylemliliğini, genişletme ve bir kampanyaya dönüştürmeye karar verdiğini söyledi.

Fabrikanın yaptıkları daha yoğun anlatılacak
Hugo Boss’ta yaşanan her anlamdaki hukuksuzluk ve kuraldışı üretim konusunda kamuoyunun bilgilendirileceğini belirten Aksoy şöyle konuştu: “Gerek sanal iletişim ağı ve gerekse ürün satış noktaları sendikamızın bu hukuksuzluğu tanıtım alanıdır. Tüm ülke ve dünya kamuoyu Hugo Boss’un marifetlerini bir bir öğrenecektir. Kendisini yasaların da üstünde gören, en temel işçi hak ve özgürlüklerini pervasızca çiğneyen Hugo Boss işverenini yaptığı yanlıştan bir an önce geri dönmeye, üyelerimizin sendikal haklarına saygılı olmaya davet ediyoruz.”

Facebook’ta direnişçi arkadaşı olan işten çıkar!
Fabrika yönetimi, işçileri sendikadan uzat tutmak için işten atmak dışında başka yöntemlerde geliştirmiş durumda. Bu yöntemlerden bazıları, Facebook, anket ve arkadaşlık.

Fabrikada çalışanların direnişte olan işçilerle Facebook’ta arkadaş olduğunun tespiti fabrika için işten atma sebeplerinden birisi. Bunun dışında işçilere düzenlenen ankette, fabrika önündeki direnişi nasıl gördükleri soruluyor. Soruya olumlu cevap verenler doğrudan işten atılırken, direnişte olan işçilerle arkadaş olduğu tespit edilen işçilerde işten çıkarılıyor.

Bant üzerindeki hayatlar
Direnişte olan Hugo Boss işçilerinden Eylem Çelik, fabrikadaki yoğun baskı sonucunda sendikalı olup işten çıkarılanlardan biri. Yoğun çalışma koşulları dolayısıyla birçok arkadaşı gibi kendisinin de depresyon hapı kullandığını belirten Eylem Çelik, fabrikadaki hayatlarının çekilen çizgiler ve bantlar üzerinde geçtiğini söyledi.

Bant sistemi öyle bir oturulmuş ki işçiler kenti üretim yerlerinin dışına her çıkışlarında o bantlar ve çizgiler üzerinden gitmek durumunda. Buna göre yemek yerken bant üzerinde yürüyen işçiler, lavaboya gittikleri sırada da benzeri biçimde bant üzerinde yürüyor.

(soL - Haber Merkezi)