Devlet TMMOB'yi denetliyor

TMMOB'a bağlı 23 oda ve tüm temsilciliklerinin aranmasını isteyen Devlet Denetleme Kurulu kararı EMO Bodrum Şubesi'nde savcılık izniyle 19 Ağustos'ta uygulamaya geçti.

soL (HABER MERKEZİ) TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, dün bir basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanlığı'nın denetleme yapılması için Devlet Denetleme Kurulu'na verdiği TMMOB'a bağlı 23 oda ve tüm temsilciliklerinin 5 yıllık gelir-gider bilgileri ile seçim sonuçlarının incelenmesi isteminin hayata geçirildiğini duyurdu. Soğancı uygulamanın biçiminin hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi.

Açıklamada, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bodrum İlçe Temsilciliği'nin 19 Ağustos 2008 tarihinde gece 21.30-22.30 saatleri arasında savcılığın yazılı arama ve el koyma emri ile polis tarafından arandığı belirtildi.

Soğancı, TMMOB'un, kamu kurumu niteliği taşıyan, ülkenin en önemli ve saygın mesleki demokratik kitle örgütlerinden birisi olduğunu ifade etti. Soğancı açıklamasında, talep edilmesi halinde TMMOB ve bağlı birimlerine ait tüm bilgi, belge ve evrakların adli makamlara iletilecek olduğunu belirtirken, mesai saatleri dışında, EMO Bodrum İlçe Temsilciliklerinin polis tarafından aranmasının, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmadığını ifade etti.

Soğancı, yapılan arama sonucunda polis tarafından tutulan tutanakta belirtilen ve el konulan evraklar hakkında, TMMOB tarafından soruşturma açıldığına dikkat çekerken, TMMOB'un, şeffaf bir örgüt olduğunu açığa çıkartacak kararlılığa ve iradeye sahip olduğunu vurguladı.